Συνάντηση σε φιλικό και συναινετικό κλίμαπραγματοποίησε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Υφυπουργός, ΧρήστοςΚέλλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, ΠρωτογενούςΤομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου, Σπύρο Ζαχαριά, καθώς και εκπροσώπους των αλιέων των περιοχώναυτών. Θέμα της σύσκεψης ήταν η διαρκώς αυξανόμενη απειλή που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στις θάλασσες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο αλιευτικό εισόδημα όσο και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.
Αρχικά, οι αλιείς εξέφρασαν στον Υφυπουργό την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, βοηθώντας έτσι τους αλιείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την καταστροφή των εργαλείων τους και τη μείωση της παραγωγής τους. Το πρόγραμμα αυτό, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, παρέχει συνολική στήριξη ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, οι αλιείς ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι, ιδίως τις καταστροφές που υφίστανται τα εργαλεία τους, όπως δίχτυα, παραγάδια και αγκίστρια, παραθέτοντας, μάλιστα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και τον κίνδυνο εξαφάνισης διαφόρων θαλάσσιων ειδών από τις περιοχές τους, όπως οι σουπιές και τα χταπόδια, που αποτελούν την κύρια τροφή των λαγοκέφαλων. Ακολούθως, ζήτησαν από το ΥΠΑΑΤ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου που έχει κατακλύσει τη Μεσόγειο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Σχέδιο Χορηγιών στην Κύπρο για τον περιορισμό του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της χώρας, το οποίο επικήρυξε τους λαγοκέφαλους με 4,73 ευρώ ανά κιλό και στόχο να αφαιρεθούν πάνω από 125 τόνοιλαγοκέφαλων από τις Κυπριακές θάλασσες.
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση να αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας (2021-2027) και σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) να υλοποιηθούν πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την εξάπλωση των χωροκατακτητικώνξένων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, ή ακόμη για την αξιοποίηση αυτών των ειδών σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις θα προσαρμοστούν στις οδηγίες του Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου, το οποίο διαμορφώνεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι η πολιτεία θα τους στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του λαγοκέφαλου και να προστατευτεί η επαγγελματική τους βιωσιμότητα. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας. Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσα από στοχευμένεςδράσεις, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας», ανέφερε.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι κ.κ. ΑνδρουλάκηςΓιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Φραγκιαδάκης Νικόλαος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Κουλλιάς Μανώλης, πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Σκιαδάς Δημήτρης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου, Διακοσταμάτης Κυριάκος , πρόεδρος ΠαράκτιαςΑλιείας Ρόδου, Παπασεβαστός Πέτρος, πρόεδροςΣυλλόγου Αλιέων Κω, Λιβανός Γεώργιος, πρόεδροςΕπαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δ. Μονεμβάσιας, Μαυρογιάννης Γεώργιος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Μπερέτσος Μαρίνης, διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα.