Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης στο πλαίσιο της “Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει και του Πανεπιστημίου των Πολιτών, σε συνεργασία με την 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Κέντρο Ημέρας ΧΑΡΑ ΙΙ, Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισας, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Λάρισας και το ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας ανακοινώνουν την υλοποίηση του Βιωματικού Εργαστηρίου «Δεν περισσεύει κανείς και καμιά» -Συμπερίληψη Ατόμων με Αναπηρία.
Απευθύνεται σε είκοσι πέντε (25) πολίτες του Δήμου Λαρισαίων, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, νέους και μεγαλύτερους πολίτες που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στον ανοιχτό διάλογο για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Σκοπός του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν οι συμμετέχοντες την σημασία των ατομικών και συλλογικών επιπτώσεων της προσέγγισης της «ταμπέλας» και – μέσα από την τέχνη – να έρθουν σε χρήσιμη επαφή με ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, υιοθετώντας κουλτούρα συμπερίληψης και θετικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.
Μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι συμμετέχοντες, με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα είναι σε θέση να προσεγγίσουν την έννοια της «κοινωνικής κατασκευής της αναπηρίας», κατανοώντας τους παράγοντες που την δημιουργούν, να σκεφτούν κριτικά και να προβληματιστούν για τις καταστάσεις που συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της, να συμβάλλουν στην εξασθένιση των μηχανισμών της κοινωνικής κατασκευής της αναπηρίας, και να παρακινηθούν για την ανάπτυξη τοπικών εθελοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 2 δια ζώσης εργαστήρια στις 03 & 05 Δεκεμβρίου 2024, ώρες 18:00-20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28) με την εξής θεματολογία:
Τρίτη
● «Η κοινωνική κατασκευή της Αναπηρίας»
● «Ανοίγοντας Δρόμους Συμπερίληψης-Προσωποκεντρική Προσέγγιση Ατόμων με Αναπηρία»
● «Καλές Πρακτικές: Το παράδειγμα του ΚΗ ΧΑΡΑ ΙΙ»
● «Η Ζωή μου ως Αυτιστικός»
● «Η μουσική και τα οφέλη της σε άτομα με ειδικές ανάγκες».
Πέμπτη
● «Συμπερίληψη στο εδώ και τώρα: Βιωματικό εργαστήρι μέσω της 7ης Τέχνης»
Workshop:
Προβολή αποσπασμάτων από ταινίες με θέμα την αναπηρία και στη συνέχεια διεξαγωγή βιωματικού εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/ουσες θα χωριστούν σε μικρές ομάδες όπου θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατανόησης, ενεργοποίησης, ευαισθητοποίησης και προβληματισμού σχετικά με την αναπηρία.
Εισηγητές:
● Αδαμόπουλος Θοδωρής: Απόφοιτος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Π.Θ.
● Δέλλιου Κατερίνα: Κοινωνική Λειτουργός 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας
● Καλαμπαλίκη Ολυμπία: Ψυχολόγος, MSc,PhD(c). Μητροπολιτικό Κολλέγιο
● Καραμανέ Χρύσα: Εκπαιδευτικός DEA, Μητέρα
● Μπουχλαριώτης Φάνης: Μουσικός με ειδίκευση στη μουσικοθεραπεία
● Συρμακέζη Μαρία: Ειδική Παιδαγωγός
● Τσιούρη Ιωάννα: Ψυχολόγος, Ph.D. Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική, ΠΓΝΛ
● Χατζή Βασιλική: Ψυχολόγος, MSc. ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας
Για εγγραφές (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας):
https://docs.google.com/forms/d/1KnRtD7NhbdvuPve5Tb1Y4hZIJEsmnTEdMdFw9OynNe8/edit
Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων. Το βιωματικό εργαστήρι «Δεν περισσεύει κανείς και καμιά» -Συμπερίληψη Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Διά Βίου Μάθησης)
E-mail: learning-city@larissa.gov.gr
facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016