Γνωστή είναι εδώ και χρόνια η έκφραση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», για την οποία η επιστήμη έχει τη δική της άποψη
Πολύ πιθανόν όλοι να έχουμε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή μας την έκφραση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», που με ευγενικό τρόπο μας τόνιζε την ανάγκη για πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
Εντούτοις, πολλά λέγονται γύρω από το κατά πόσο το μήλο μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά στην υγεία μας που να μας κρατήσει μακριά από γιατρούς και ασθένειες.
Το μήλο το καλό
Μιλώντας στον Guardian η γιατρός Emily Leeming, διαιτολόγος στο King’s College London υποστηρίζει ότι το παλιό γνωμικό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
«Τα μήλα είναι πλούσια πηγή φυτικών στοιχείων που είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά», ανέφερε. Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να δημιουργήσει αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ταξιδέψουν σε σημεία που εντοπίζονται οι φλεγμονές, ενώ τα αντιοξειδωτικά στοιχεία μπορούν να μειώσουν την υπερβολική φλεγμονή, συμβάλλοντας στην πιο γρήγορη αντιμετώπιση των ασθενειών.
Επιπλέον, σε όλα αυτά τα καλά, το συγκεκριμένο φρούτο βοηθάει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. «Με τη γνώση ότι το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα, ένα υγιές μικροβίωμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την στήριξη του ανοσοποιητικού», τόνισε η Leeming. Τα μήλα υποστηρίζουν το μικροβίωμα με σημαντικούς τρόπους και προάγουν την καλύτερη υγεία του και λειτουργικότητά του, όντας πηγή καλών βακτηρίων, που επίσης βοηθάνε στην καλύτερη αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Κανένα φρούτο δε μας σταματάει από το να νοσήσουμε
Βέβαια, η Leeming τόνισε ότι κανένα φρούτο δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να αρρωστήσουμε. Μία ποικιλία διαφορετικών τύπων φρούτων και λαχανικών μας παρέχει φυτικές ίνες, θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά στοιχεία για την υγεία μας.
Στο ερώτημα για το πόσο θα μας πάρει να δούμε αποτέλεσμα στην υγεία μας από την συγκεκριμένη επιλογή, η Leeming απάντησε «Περίπου τρεις ημέρες» και συμπλήρωσε «όταν προσέχεις την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να παίρνει γρήγορα βοήθεια».