«Τα έργα της αποκατάστασης, τα προσωρινά και τα μεσοπρόθεσμα είναι στη φάση που τελειώνουν περίπου το καλοκαίρι και από εκεί και πέρα για να έχουν μία κανονική προστασία θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα της ορεινής υδρονομίας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Newsroom” και τους Μαριλένα Γεραντώνη και Μάκη Προβατά, αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας για την θωράκιση της Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως το Σάββατο (16/11) δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην περιοχή από τη νεροποντή που σημειώθηκε.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε, ακόμη:
«Να εξηγήσουμε με νούμερα τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο. Στην κακοκαιρία Ντάνιελ είχαν πέσει 800 χιλιοστά σε 24 ώρες. (Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, συγκριτικά) είχαμε “έναν Ντάνιελ οκτώ ωρών” στην Ισπανία. Προχθές έπεσαν 490 χιλιοστά σε 8 ώρες. Ήταν πολύ ραγδαίο το φαινόμενο. Επομένως το σύστημα το οποίο έγινε προχθές είχε ένταση, αλλά είχε πάρα πολύ μικρότερη διάρκεια (…)».
Αναφερόμενος σε έργα αποκατάστασης στην περιφέρειά του, είπε:
«Από τον αστικό Βόλο και από το Πήλιο δεν έχουμε πει ότι έχει γίνει αποκατάσταση, αλλά έχει γίνει μια πάρα πολύ προσεκτική δουλειά που το σύστημα αντέχει ακόμα και σε 250 χιλιοστά το οκτάωρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί σε καμία περίπτωση.
Απλώς τα έργα της αποκατάστασης, τα προσωρινά και τα μεσοπρόθεσμα είναι στη φάση που τελειώνουν περίπου το καλοκαίρι και από εκεί και πέρα για να έχουν μία κανονική προστασία θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα της ορεινής υδρονομίας (…)
Τα αντιπλημμυρικά τα δικά μας, τα οποία αφορούν καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων, αναχώματα, γίνονται με ένα πολύ καλό ρυθμό. Θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση την άνοιξη του 2025 από ένα κομμάτι ΕΣΠΑ δικό μας, το οποίο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση των βασικών οικισμών: Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φαρκαδώνα, Παλαμάς. Πηγαίνουμεμε έναν προγραμματισμό, με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε – ανθρωπίνως δυνατό. Το σύστημα προχθές άντεξε. Ήταν ένα ισχυρό τεστ. Εγώ θέλω να υπάρχει βροχή για να διασφαλιστεί και το σύστημα, δηλαδή ότι κάναμε σωστά τη δουλειά μας (…)
Στην προχθεσινή νεροποντή έγινε μια κινητοποίηση που ενδεχομένως να ξένισε τον κόσμο. Είχαμε σε συνεργασία με το υπουργείο, είχαμε ΕΜΑΚ, στρατό, λέμβους, σκυλιά.
Κάναμε μια άσκηση πραγματική, σαν να είχαμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Να είμαστε έτοιμοι να μην περιμένουμε όταν θα γίνει κάτι να μας βρει ανέτοιμους».