Ένα τριήμερο για την ισότητα, με πλήθος δράσεων ουσίας συνδιοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2024. Στο πλαίσιο του For Women ArtivistFestival και επίκεντρο το κτήριο «Παπαστεριάδη» το φεστιβάλ εστίασε στα όσα έγιναν, γίνονται και μπορούν – ή πρέπει – να γίνουν για την ισότητα και την έμφυλη βία.
Ο Δήμος Τρικκαίων με το Συμβουλευτικό ΚέντροΓυναικών και τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας συμμετείχε στις δράσεις του φεστιβάλ. Εξάλλου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμητρα Νάτσινα επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό της στην εναρκτήρια εκδήλωση, τη δουλειά που γίνεται από το Κέντρο και τους στόχους που τίθενται για το επόμενο διάστημα. Υπενθύμισε, δε, τη συνεχή παρουσία του Κέντρου σε όλον τον νομό Τρικάλων, τονίζοντας τη σημασία των ενημερωτικών δράσεων και της παροχής δωρεάν υπηρεσιών που προσφέρει.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» και αποτελεί τη μόνη εξειδικευμένη δομή στα Τρίκαλα για τη δωρεάν διεπιστημονική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων αλλά και για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σε ζητήματα έμφυλης βίας και έμφυλης ισότητας.
Οι 22 εκδηλώσεις του τριημέρου περιελάμβαναν μουσική, θέατρο, έκθεση ζωγραφικής, συζητήσεις για την έμφυλη βία, τον κινηματογράφο, μαθήματα αυτοάμυνας, εργαστήρια πηλού και ξυλογλυπτικής, ενώ υπήρχε έκθεση βιβλίων και πωλητήριο.
Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 στο κτήριο «Παπαστεριάδη», παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσας Ντιντή, καθώς η ΠΕ Τρικάλων ανήκε στους συνεργάτες του τριημέρου, και της εντεταλμένης συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων του Δ. Τρικκαίων Εφης Λεβέντη.
Η έναρξη είχε γίνει το πρωί με θεατρική παράσταση σε σχολεία των Τρικάλων, ενώ το επίσημο κλείσιμο έγινε το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου. Παράλληλα, διεξήχθησαν δράσεις στην Καρδίτσα, την πόλη – μετάβαση του φεστιβάλ.
Ο Δήμος Τρικκαίων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών μετείχαν ενεργά επίσης στις δράσεις:
1. Πλέγμα Προστασίας
Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Ολιστική προστασία – υποστήριξη των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δ. Τρικκαίων, τον Δικηγορικό ΣύλλογοΤρικάλων, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων «Συν-ειρμός». Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Diversity για την ενημέρωση χιλιάδων εργαζομένων σε ζητήματα διαφορετικότητας και ισότητας. Συμμετείχαν:
• η Αστυνομική Υποδιευθύντρια κ. Ασημίνα Σταμουλάκη, Προϊσταμένη του Επιτελικού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων,
• η κ. Μαρία Βαΐου, Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων,
• ο κ. Πέτρος Αυξέντης, Κοινωνιολόγος-Σύμβουλος Υποδοχής-Εργασιακός Σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Τρικκαίων
• η κ. Ευαγγελία Γκιουλέ, Κοινωνική Λειτουργός Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Τρικάλων-Συν-ειρμός.
Συντόνιζεη κ. Μαριαλένα Βυζάκη (FOR WOMEN) Δικηγόρος (Gender & Sustainability Expert) και η κ. Ελευθερία Τζιουβάρα, Νομική Σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δ. Τρικκαίων.
Χαιρετισμό απηύθυναν, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Δήμητρα Νάτσινα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ν. Γουγουλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων κ. Δημ. Μήτραινας.
Παρέστησαν, ο περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Μπάρδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρίνα Καραμέτου, Λόρεν Κασσοπούλου, Βάσω Γκουγκουστάμου, Γιάννης Τριγώνης.
2. Γυναικεία Υγεία
Το πρωί της Κυριακής 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Μουσείο Τσιτσάνη με θέμα «Οι σύγχρονες προκλήσεις της Γυναικείας Υγείας». Συντόνισαν οι WHF Women’s Health First – Γυναίκες Γυναικολόγοι Ελλάδος και το ΤΕΦΑΑ της ΣΕΦΑΑΔ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Προλόγισε η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Δήμητρα Νάτσινα, ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων. Αντικείμενο της συζήτησης, που διανθίστηκε από δράσεις, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της έφηβης, της νεαρής γυναίκας, της σύγχρονης μητέρας και της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, στην ανάδειξη και ενημέρωση των γυναικών όλων των ηλικιακών ομάδων για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις της Γυναικείας Υγείας.
3. Επαγγελματίες Υγείας
Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία – ανοιχτή συζήτηση στην Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Θέμα της, «Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας στην καταπολέμηση της βίας των γυναικών». Απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, εκπροσώπους από το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσώπους από τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, εκπροσώπους από τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων, εκπροσώπους οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς και στο ευρύ κοινό).
Ομιλία απηύθυνε η κ. Κατερίνα Κιουρτσίδου, Γραμματέα Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ και την Μαρία Σησιού, Τομεάρχισσα Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ (Νοσηλεύτριες της Πολεμικής Αεροπορίας με Σπουδές Φύλου) με θέμα τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στα ελληνικά νοσοκομεία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, προλόγισαν, η Δήμητρα Νάτσινα, Αντιδήμαρχος Δήμους Τρικκαίων και η κ. Βασιλένα Μητσιάδη (FOR WOMEN), πρ. Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων.
4. Πρόληψη και διαχείριση συγκρούσεων
Επίσης το Σάββατο 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη βίας και διαχείρισης συγκρούσεων», στην αίθουσα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Τρικκαίων. Μίλησαν, η κ. Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης – ιδρύτρια της πρώτης πανελλαδικής Γραμμής ΣΟΣ. Ακολούθησε εργαστήριο διαδραστικού, βιωματικού εκπαιδευτικού υλικού σε εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές) για την πρόληψη βίας και διαχείρισης συγκρούσεων με επικέντρωση στη βία των νέων και τη διαφυλική βία, με βάση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Προλόγισε η κ. Νεφέλη Θεμελή (FOR WOMEN) – Programmes Manager στον παγκόσμιο οργανισμό WAGGGS Global και η Ευαγγελία Παπαχρήστου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δ. Τρικκαίων.
5. Φύλο και πόλη
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ειδικό εργαστήριο με θέμα «Φύλο, δημόσιος χώρος και κινητικότητα στην πόλη», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στην Εστία Προσκόπων Τρικάλων, απευθυνόμενο σε Προσκόπους και Οδηγούς. Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από το CIVINET Greece-Cyprus, το δίκτυο Δήμων και Περιφερειών για την βιώσιμη κινητικότητα, από την πολιτικό επιστήμονα Κατερίνα Νικολοπούλου, CIVINET Greece – Cyprus.
Προλόγισαν, η κ. Σοφία Καραγκιαούρη (FOR WOMEN), υπεύθυνη εθελοντών του φεστιβάλ, εκπαιδευτικός και εκπαιδεύτρια ενηλίκων στελεχών του ΣΕΟ και η Βέρα Ντάκου, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Τρικκαίων.
6. Άλλες εκδηλώσεις
Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Δήμου Τρικκαίων συμμετείχαν και σε άλλες δράσεις του Φεστιβάλ. Ενδεικτικά:
Παρασκευή 8.11.24 – Επίσημη Έναρξη Τριημέρου – Εγκαίνια Κεντρικού Χώρου “ARTIVISM FORUM”
Σάββατο 9.11.24 – Εγκαίνια Έκθεσης «Ματωμένα Πορτρέτα» του Δημήτρη Αστερίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, Στέγη Λαϊκού Πολιτισμού – Αίθουσα Θεόδωρου Μάρκελλου.
Συνολικά ο Δήμος Τρικκαίων συνδιοργάνωσε και στήριξε το σημαντικό αυτό φεστιβάλ με το πλήθος των στελεχών του, τις κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.
Εξάλλου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ FOR WOMEN τόσο στον κεντρικό χώρο διεξαγωγής (κτήριο «Παπαστεριάδη») όσο και στους χώρους των υπολοίπων δράσεων, υπήρχε ενημερωτικό stand του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, με υλικό των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών και της δράσης του.
Από τα Τρίκαλα συνεργάστηκαν ακόμη:
Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων, Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη, e – trikala, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων «Συν-ειρμός», ΣΟΑΤ – Σύλλογος Ολυμπιακών Αθλημάτων Τρικάλων, Σύλλογος Βιβλιοπωλών Τρικάλων, Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων, Δημοτική Χορωδία Τρικάλων,Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, Rock school at music(Milonas), Φιλαρμονική Δήμου Μετεώρων, Θεατρικό εργαστήρι “Επί Σταγών” – Καλαμπάκα.
Συνολικά συνεργάστηκαν οι φορείς: Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Εργαστήριο Εκπαιδευτικών & Ȁοινωνικών Ερευνών (ΕΕȀΕ), του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ΤΕΠΑΕΣ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Γραμματεία ǿσότητας Φύλων), WHF Ελλάδος – Εταιρεία Γυναικών Γυναικολόγων Ελλάδος, Πανελλήνιο Δίκτυο για το “Θέατρο στην Εκπαίδευση”, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Δίκτυο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Greece-Cyprus, Jazz Solidarity Network, Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, Melissa Network, δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα, Γυναικείες οργανώσεις μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών (Ένωση Ελληνίδων Νομικών, Φεμινιστική Συλλογικότητα “Θεοδώρα”, “Strong me” – Κίνημα για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, “Μητέρας Έργον” – Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων, Artivism Movement, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας), Oργανισμό́ς “Women on Top”, Ίδρυμα Nimertis Action Art | Γυναικεία ομάδα αυτοάμυνας, Οργανισμός Βalkans Βeyond Βorders | art of short film and new media, Οργανισμός ΚΟΙΤΙΔΑ, ινστιτούτο για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια της ζωής , Δίκτυο JSN (Jazz Solidarity Network), Experimenta Art Co, Μικρός Βορράς, Brainfood Εκδοτική, Animasyros
Η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων υλοποιείται στα πλαίσια της Ενταγμένης Πράξης «Συνέχιση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Τρικκαίων» με Κωδικό ΟΠΣ 6003288 στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.