Το όνομα του Μάικ Πομπέο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θεωρούνται φαβορί για αξιοποίηση από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην προηγούμενη διακυβέρνηση Τραμπ θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους υποψήφιους για τον ρόλο του υπουργού Άμυνας.
Και μόνο η αναφορά του ονόματός του σε συνδυασμό με τη θητεία του στην πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, αποτελεί ένα μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ο Μάικ Πομπέο συνδέεται με φιλική και πολιτική σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ σε περίπτωση που οριστεί υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι για δεύτερη φορά ομόλογος με τον Νίκο Δένδια μετά την περίοδο που ήταν στο State Department και ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας την περίοδο 2019-2023.
Μάικ Πομπέο και Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Μάικ Πομπέο λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες στις ΗΠΑ είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας του συνεδρίου για τη Δημοκρατία στο Ίδρυμα Καραμανλή όπου ήταν προσκεκλημένος.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο της Αθήνας στην περιοχή του Χίλτον και στο επίκεντρό της είχαν βρεθεί το ουκρανικό ζήτημα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας εδώ και πολύ καιρό καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη όπου συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Ενδεικτικό στοιχείο της σχέσης που διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάικ Πομπέο είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά την παρουσία του τελευταίου στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είχαν υποδεχθεί το ζεύγος Πομπέο στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων όπου είχαν και γεύμα εργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στη ναυτική βάση της Σούδας, την 115 Πτέρυγα Μάχης με το ταξίδι Πομπέο να ερμηνεύεται τότε ως ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τακτική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πομπέο αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.
Στην ίδια λογική εντάσσεται και η καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ Μάικ Πομπέο και Νίκου Δένδια, με τους δύο άνδρες να έχουν συνεργαστεί επιτυχώς την περίοδο που ο πρώτος βρισκόταν στο «τιμόνι» του State Department και ο Νίκος Δένδιας ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Μάικ Πομπέο και Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ενδεχόμενη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική είδηση και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντιπροσωπευτική του καλού κλίματος ήταν η επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Νοέμβριο του 2020 στο πλαίσιο της δεκαήμερης περιοδείας του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών και η εγκάρδια συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η επίσκεψή του αυτή είχε βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων από τουρκικής πλευράς, τόσο για τον επίσημο λόγο, ο οποίος ήταν οι «θρησκευτικές ελευθερίες» στην Τουρκία, αλλά και η παραδοχή ότι υπάρχουν ζητήματα γύρω από το θέμα αυτό, όσο και για το ότι δεν υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Η επίσημη εξήγηση τότε και από τις δύο πλευρές ήταν ότι δεν «ταίριαξαν τα προγράμματα», με την τουρκική αντίδραση να μαρτυρά, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η Αγκυρα είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη συνάντηση.
Δύο γεγονότα ήταν μάλιστα ήταν εκείνα που αποτυπώνουν την ιδιαίτερη σχέση του Μάικ Πομπέο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αφενός, το ότι ο Αμερικανός υπουργός είχε αποκαλέσει την τουρκική πόλη «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Ιστανμπούλ», όπως είναι η επίσημη ονομασία της. Αφετέρου, η παρουσία της συζύγου του Μάικ Πομπέο, Σούζαν, η οποία είναι χριστιανή ορθόδοξη. Η Σούζαν Πομπέο, επισκεπτόμενη τον πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου είχε ξεναγηθεί από τον πατριαρχικό διάκονο, Ιάκωβο Krochak, ζήτησε να δει συγκεκριμένα ψηφιδωτά, ασπάστηκε τη στήλη της φραγγελώσεως, ενώ αναζήτησε και την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το όνομα του οποίου φέρει ο σύζυγός της, για να προσκυνήσει.
Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας
Ο Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη. Τον Ιούλιο του 2020 είχε δηλώσει απογοητευμένος από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ενώ τον περασμένο Μάιο χαρακτήρισε ως διχαστική την κίνηση της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Ο Μάικ Πομπέο είχε δώσει το παρών στο συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέμα τη Θρησκευτική Ελευθερία όπου είχαν συζητηθεί θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.