Πως η ζάχαρη επηρεάζει την υγείας και -το πιο σημαντικό- πώς τη βγάζουμε από τη ζωή μας;
Το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν ορισμένες φορές στο «συναισθηματικό φαγητό», την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που ενώ μπορεί να έχουν έξτρα ζάχαρη, συχνά στερούνται θρεπτικών συστατικών.
Αν και μπορεί εκείνη την στιγμή να νιώθουμε ότι κάτι γλυκό θα μας χαλαρώσει και θα «διώξει» το βάρος, συνήθως αυτή η επίδραση δεν διαρκεί για πολύ.
Όμως νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος λαχταρά συγκεκριμένα τρόφιμα. Επιπλέον, όσα τρώμε επηρεάζουν πάντα άμεσα την ενέργεια, τη διάθεση και την ευημερία μας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός χρόνιου στρες και comfort food δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο για τον εγκέφαλο, ο οποίος αναζητά συνεχώς επεξεργασμένες τροφές με πρόσθετη ζάχαρη.
Μακροπρόθεσμα, αν δεν βρεθεί λύση μια τέτοιου είδους συνήθεια μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.
Πώς επηρεάζει το χρόνιο στρες τον εγκέφαλο;
Το χρόνιο άγχος μπορεί να μειώσει την ευχαρίστηση που αισθάνεται ο εγκέφαλος από το φαγητό. Έτσι, ο εγκέφαλος συνηθίζει να επιβραβεύεται για να τρώει συνεχώς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν από πειράματα σε πειραματόζωα ότι όταν εμφάνιζαν χρόνιο στρες ένα μέρος του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνο για την απενεργοποίηση της ανταμοιβής του εγκεφάλου, σταματούσε να λειτουργεί.
Έτσι ο εγκέφαλος αναζητούσε την ανταμοιβή μέσω του φαγητού χωρίς να επέρχεται ο κορεσμός. Το άγχος, λοιπόν, φαίνεται να επηρεάζει ιδιαιτέρως τον εγκέφαλο και την απόκρισή του στην κατανάλωση της τροφής.
Πώς θα τρώμε καλύτερα και θα αποφύγουμε τη ζάχαρη
Είναι σημαντικό να έχετε στο σπίτι και το γραφείο υγιεινές τροφές και σνακ χωρίς έξτρα ζάχαρη.
Χρειάζεστε θρεπτικά τρόφιμα για να υποστηρίξουν τον οργανισμό σας, που μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση του στρες. Να επιλέγετε νόστιμες τροφές γεμάτες πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Με αυτό τον τρόπο θα αισθάνεστε χορτάτοι ενώ θα έχετε και ενέργεια μακροπρόθεσμα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εγκεφάλου και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης θα πρέπει να συγκαταλέγονται στις προτεραιότητές σας.
Φροντίστε να αφιερώνετε ώρα στην απόλαυση του γεύματός σας, είτε είστε μόνοι σας ή είτε με παρέα.
Αποφύγετε να κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή και να δουλεύετε όσο τρώτε. Είναι πιθανό να πεινάσετε πιο γρήγορα γιατί δεν θα είστε ικανοποιημένοι.
Προγραμματίστε τον χρόνο σας αναλόγως. Το να τρώτε προσεκτικά ξεκινά με την επιβράδυνση και την εστίαση στο φαγητό που έχετε μπροστά σας.
Απομακρύνετε για λίγη ώρα από κοντά σας κινητό και φορητές συσκευές. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και μην χαζεύετε στα social media όταν τρώτε.