Οι κλιματολόγοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο διαδίκτυο
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την δυνητική καταστροφική κατάρρευση των βασικών ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού (AMOC), που θα φέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες στο κλίμα του πλανήτη.
44 από τους κορυφαίους κλιματολόγους το κόσμου εφιστούν την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικών των σκανδιναβικών χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι κλιματολόγοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο διαδίκτυο μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο Michael Mann του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στην οποία αναφέρουν πως οι κίνδυνοι από την εξασθένηση της κυκλοφορίας των ρευμάτων του Ατλαντικού, έχουν υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό και απαιτείται επείγουσα δράση.
Τα ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού σχηματίζουν την Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία (AMOC), που είναι μια γιγάντια ωκεάνια μεταφορική ζώνη που περιλαμβάνει το Ρεύμα του Κόλπου και μεταφέρει ζωτική θερμότητα στο βόρειο ημισφαίριο. Η έρευνα δείχνει ότι το AMOC επιβραδύνεται και θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ρίχνοντας το κλίμα της Γης στο χάος.
«Μια τέτοια αλλαγή στην κυκλοφορία των ωκεανών θα είχε καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις ειδικά για τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και για άλλα μέρη του κόσμου», γράφουν οι επιστήμονες στην επιστολή. Οι σκανδιναβικές χώρες περιλαμβάνουν τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Η κατάρρευση της AMOC θα οδηγήσει σε μεγάλη ψύξη στον πλανήτη και θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα στις σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με την επιστολή. Αυτό θα μεγεθύνει και θα εμβαθύνει την περίεργη ψυχρή μάζα που έχει αναπτυχθεί πάνω από τον βορειοανατολικό Ατλαντικό, λόγω της επιβράδυνσης των ρευμάτων που μεταφέρουν θερμότητα. Τα ωκεάνια ρεύματα που καταρρέουν είναι επίσης πιθανό να επισπεύσουν τις κλιματικές επιπτώσεις σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, απειλώντας τη γεωργία στη βορειοδυτική Ευρώπη , σύμφωνα με την επιστολή.
Ένας χάρτης των ωκεάνιων ρευμάτων στον Ατλαντικό.(Εικόνα: Peter Hermes Furian via Shutterstock
Όμως οι επιπτώσεις δε θα χτυπήσουν μόνο την Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εάν η AMOC σταματήσει, θα προκαλέσει μετατόπιση των τροπικών συστημάτων μουσώνων προς το νότο, με καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία και τα οικοσυστήματα. Παράλληλα, τα σταματημένα ωκεάνια ρεύματα θα αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας στις ακτές των ΗΠΑ, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κάτι που θα φέρει αναταραχή στα οικοσυστήματα σε αυτές τις περιοχές.
Αν δε ληφθούν μέτρα, η AMOC θα μπορούσε να καταρρεύσει τις επόμενες δεκαετίες. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θέλαν την AMOC να μην καταρρέει πριν από το 2100, όμως οι επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή πιστεύουν πως η κατάσταση έχει υποεκτιμηθεί.
Η εκτίμηση της IPCC δεν είναι μόνο ανακριβής αλλά και ανησυχητική, σύμφωνα με την επιστολή.
«Ο σκοπός αυτής της επιστολής είναι να επισιτίσει την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο η “μέτρια βεβαιότητα” για τη μη κατάρρευση της AMOC δεν είναι καθησυχαστική και αφήνει σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της AMOC κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Ακόμη και με μια μεσαία πιθανότητα εμφάνισης, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό και θα επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμο για τους επόμενους αιώνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος».
Οι επιστήμονες απηύθυναν την επιστολή στο Σκανδιναβικό Συμβούλιο Υπουργών, ένα διακυβερνητικό φόρουμ που έχει ως αποστολή την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών. Κάλεσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν σοβαρά τους κινδύνους που ενέχει η κατάρρευση της AMOC και να αυξήσουν την πίεση στους διεθνείς εταίρους να παραμείνουν κοντά στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία στοχεύει στη διατήρηση της μέσης παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ (1,5 βαθμούς Κελσίου) πάνω από προβιομηχανικά επίπεδα.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται μακρινά και πιστεύεται πως δε θα επηρεάσουν την χώρα μας, να θυμίσουμε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη ακτές και μια άνοδος στη στάθμη της θάλασσας θα είχε απίστευτο αντίκτυπο στα εδάφη μας.