Στην συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς με θέμα την ‘’ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στο διεθνές περιβάλλον’’, και με τη συμμετοχή του Μόνιμου Αντιπροσώπου στην UNESCO, κ. Γ. Κουμουτσάκου και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γ. Καλαμαντή, τοποθετήθηκε με την ιδιότητα της Β’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας την ανάγκη εντατικοποίησης του ενδιαφέροντος από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να ενταχθεί ο Όλυμπος στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Μεταξύ άλλων, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε, απευθυνόμενη τόσο στον κ. Κουμουτσάκο, όσο και στον κ. Καλαμαντή:
«Αναμφίβολα, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους αυτονομίας, ενός υποτιθέμενου ‘’γαλατικού χωριού’’ που αφορά μόνο εμάς και τη χώρα μας και αντιστέκεται στις οποιεσδήποτε ζυμώσεις με το διεθνές, πολιτιστικό περιβάλλον. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα δομικό και αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου διεθνούς γίγνεσθαι, ενώ η ελληνική Πολιτεία, οι εκπρόσωποί της και οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν με περισσότερη ένταση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και αφορούν την ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα πρέπει να θυμηθούν ότι παρόμοιος φάκελος και υποψηφιότητα υπάρχουν ήδη από το 2022 και αφορούν και την περίπτωση του Ολύμπου, μετά από την τότε, σχετική σύμπραξη των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζω, μάλιστα, πως η ίδια η υπουργός Πολιτισμού μίλησε τότε για το ισχυρά συμβολικό brand name του Ολύμπου, ως κατοικίας του αρχαίου δωδεκάθεου -ενός από τα πιο ισχυρά brandnames στην ελληνική επικράτεια, παρόμοιας έντασης και ισχύος ίσως μόνο με την Ακρόπολη και την αρχαία Ολυμπία.
Τα υπενθυμίζω όλα αυτά, γιατί θα ήταν άδικο να λήξει άδοξα και να χαθεί στα ‘’συρτάρια των υπουργείων’’ μια εργώδης, όσο και συστηματική προσπάθεια τόσο του δήμου Ελασσόνας και της περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και ημών των βουλευτών, γι’ αυτόν τον κυριολεκτικά εθνικό στόχο.
Ο προκαταρκτικός φάκελος, άλλωστε, της υποψηφιότητας του Ολύμπου είναι ολοκληρωμένος και όλοι οι τοπικοί φορείς της Θεσσαλίας και της Λάρισας αναμένουμε ακόμη να υλοποιηθεί η υπόσχεση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, για την ένταξη του συγκεκριμένου τόπου, την οποία είχε προσδιορίσει μάλιστα στον Σεπτέμβριο του 2023.
Επειδή δε, η ένταξη μιας περιοχής, όπως του Ολύμπου, στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO συνοδεύεται από σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία που συνδέονται με την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της τουριστικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται και αυστηροί κανόνες που αφορούν στην προστασία και διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός της, καλώ την ελληνική Πολιτεία και τους εκπροσώπους της να επανεκκινήσουν όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα φέρουν άμεσα, αίσιο τέλος σε αυτήν την τόσο σημαντική για τον τόπο μας υπόθεση».