Ψήφο εμπιστοσύνης στον φαρμακοποιό τους δίνουν οι Ελληνες σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Η έναρξη των εμβολιασμών και για τη λοίμωξη Covid το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη χορήγηση των τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, φέρνουν στο προσκήνιο τους φαρμακοποιούς και τον ρόλο τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Καθώς η θωράκιση έναντι της εποχικής γρίπης έχει δρομολογηθεί στη χώρα μας -όπως σε όλη την Ευρώπη- ενόψει της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των ευάλωτων και ηλικιωμένων πολιτών σπεύδουν για τον εμβολιασμό τους στα φαρμακεία.
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οπότε διατέθηκαν τα νέα εμβόλια, έχουν γίνει 532.000 εμβολιασμοί. Από αυτούς, οι 382.000 διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή, όπως προβλέφθηκε να γίνεται μόνιμα και σε όλες τις εμβολιαστικές περιόδους με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Περίπου 241.000 πολίτες έχουν λάβει συνταγή από τον γιατρό τους για το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι πλέον δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση συνταγής, άυλης ή έγχαρτης, για τον εμβολιασμό. Από τα αντιγριπικά που συνταγογραφήθηκαν έχουν χορηγηθεί ήδη τα 150.000 από τα φαρμακεία της επικράτειας. Μόλις 850 εμβόλια έχουν καταχωρηθεί από γιατρούς.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη γρίπη. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα βρέφη και όλοι όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό να βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιπλοκές της γρίπης. Επίσης, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για την προστασία των ασθενών που περιθάλπουν.
Η κάλυψη τουλάχιστον του 75% όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ο στόχος που θέτουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Στη χώρα μας η κάλυψη φτάνει έως το 50%, κάτι που μοιραία αποτυπώνεται κάθε χρόνο σε σοβαρή νόσο, νοσηλείες και θανάτους.
Στην Ευρώπη, σε πάνω από 15 χώρες τα φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό. Η δυνατότητα που δόθηκε εφέτος στους Ελληνες φαρμακοποιούς να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολισμό στους ενηλίκους με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη δημόσια υγεία, καθώς ο εμβολιασμός είναι σημαντικός πυλώνας της.
Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και η προετοιμασία των φαρμακείων για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Σε αυτό το στάδιο οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν το ενδιαφέρον τους στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια τα φαρμακεία θα επιλέξουν με ποια φαρμακαποθήκη θα συνεργάζονται για την προμήθεια των εμβολίων. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι εκπαιδεύσεις των φαρμακοποιών. Με δεδομένη την ανάγκη θωράκισης των ευάλωτων και των ηλικιωμένων σε σταθερή, ετήσια βάση και για τον κορωνοϊό, που στην παρούσα φάση έχει μεγάλα κενά, θεωρείται σημαντικός ο ρόλος των φαρμακοποιών.
Οσον αφορά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν διανεμηθεί από τα φαρμακεία 130.000 τεστ. Οι δικαιούχοι είναι συνολικά 3 εκατομμύρια και έχουν σταλεί 1,4 εκατ. μηνύματα. Προβλέπεται οι φαρμακοποιοί να ενταχθούν και στα άλλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας.