Στο στόχαστρο ο Σαμαράς, στο απυρόβλητο ο Καραμανλής, που ποντάρει ο Μητσοτάκης

Στο στόχαστρο ο Σαμαράς, στο απυρόβλητο ο Καραμανλής, που ποντάρει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ επιλέγει να κρατά εκτός κάδρου τον Κώστα Καραμανλή. Τι επιδιώκει, τι φοβάται και τι απειλεί τη ΝΔ

 

«Όταν ο εχθρός είναι ενωμένος, διαιρέστε τον. Επιτεθείτε εκεί όπου είναι ανέτοιμος και κάντε έφοδο όταν δεν το περιμένει». Τα λόγια αυτά του μεγάλου Κινέζου στρατηγιστή Σουν Τζου πρέπει τις τελευταίες ημέρες να μελέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για αυτό τον λόγο, το Μαξίμου, αποφάσισε να ανοίξει με τρόπο ξεκάθαρο το μέτωπο Σαμαρά, αλλά να κλείσει άρον άρον το κεφάλαιο Καραμανλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να παραμένει πολύ ισχυρός εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, όμως γνωρίζει πως η σύγκρουση σε δυο μέτωπα με δυο πρώην πρωθυπουργούς θα έχει πολλαπλές απώλειες και μεγάλους κινδύνους. Κοινώς, αποφασίζει να διαρρήξει το ενιαίο μέτωπο, να διαχωρίσει τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, να φέρει κοντά του τον Καραμανλή κα να βάλει απέναντι τον Αντώνη Σαμαρά.

Γιατί όμως ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι απέναντι στον πληθωρικό Μεσσήνιο αλλά έβγαλε από το κάδρο της σύγκρουσης τον Μακεδόνα;

Επιχείρηση αποδόμησης του Αντώνη Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί έναν δύσκολο στόχο για το Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι της γαλάζιας παράταξης ενώ έχει αποδείξει πως όταν διαφωνεί δεν διστάζει να το εκφράζει.

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποζητά τη σύγκρουση με τον ισχυρό παίκτη του παιχνιδιού; Το ερώτημα αυτό το απάντησε μιλώντας στο in ένα κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, προσεγγίζοντας το ζήτημα με έναν μάλλον μακιαβελικό τρόπο. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο τον Σαμαρά, επιχειρώντας να κάνει την δύναμη του… αδυναμία». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στόχος του Μαξίμου είναι ο εκνευρισμός του πρώην πρωθυπουργού και η πρόκληση ενός μεγάλου λάθους από την πλευρά του που στη πράξη θα απονομιμοποιήσει τις παρεμβάσεις του.

Για αυτό το λόγο άλλωστε ορισμένοι εκτιμούν πως στο μπαράζ επιθέσεων εις βάρος του Αντώνη Σαμαρά αξιοποιούνται και πρώην στενοί του συνεργάτες. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου μέσω των δημόσιων δηλώσεων στελεχών αλλά και των «ύποπτων» διαρροών επιχειρεί να εμφανίσει τον Αντώνη Σαμαρά ως «ξένο σώμα» ή ως «διασπαστή» σε αναμονή. Στόχος είναι ο πρώην πρωθυπουργός που παραμένει μια ισχυρή φωνή εντός του ελληνικού κοινοβουλίου να χάσει συμμάχους και η επιρροή του σε βουλευτές τόσο της Πελοποννήσου, όσο και της Βόρειας Ελλάδας να μειωθεί.

Οι κινήσεις και η… απάντηση του Αντώνη Σαμαρά

Για το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά οι διαρκείς αναφορές εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού, οι διαρροές που τον θέλουν να μην ψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και η προσπάθεια εμφάνισης του ως «ακραίο» στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αποτελούν κομμάτι της στρατηγικής αποδόμησης του Αντώνη Σαμαρά που φέρει την υπογραφή ή έστω την έγκριση του Μαξίμου.

Ωστόσο, αυτό που λένε στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά είναι πως «ο πρώην πρωθυπουργός δεν πατάει μπανανόφλουδες». Πιο συγκεκριμένα, στενοί συνεργάτες του χαρακτήρισαν την πληροφορία καταψήφισης του προϋπολογισμού ως ανάξια σχολιασμού, ενώ ξεκαθαρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετείται όταν το κρίνει αναγκαίο και όταν χρειάζεται χωρίς να εγκαλείται από παρεμβάσεις σε τηλεπαράθυρα. Κοινώς, ξεκαθαρίζουν πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτίθεται να σωπάσει αλλά θα επιλέγει ο ίδιος τον χρόνο, το περιεχόμενο αλλά και τον τρόπο που θα τοποθετείται.

Οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά

Οι σχέσεις μεταξύ της οικογένειας Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν ποτέ καλές. Ο Αντώνης Σαμαράς χρεώνεται τη πτώση της κυβέρνησης του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, της διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας με την Πολιτική Άνοιξη, την έξοδο της Ντόρας Μπακογιάννη από το κόμμα το 2010 με την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, και σήμερα φυσικά την κρίση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν πάντοτε εχθρικές. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που διόρισε υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, δίνοντας μάλιστα στον σημερινό πρωθυπουργό ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Στην συνέχεια, μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς φημολογείτο πως στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας του το δαχτυλίδι στην σύγκρουση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το μακρινό 2016. Η σχέση αυτή σφυρηλατίθηκε ακόμα περισσότερο στα χρόνια του Μακεδονικού όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην ατζέντα Σαμαρά, προτάσσοντας την σκληρή γραμμή έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η στρατηγική του Μαξίμου έναντι του Καραμανλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον μόνο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κέρδισε το καραμανλικό μπλοκ στις εκλογές του 2016 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ έχει φέρει στο εσωτερικό του κόμματος πολλούς πράσινους εκσυγχρονιστές που χρεώνουν την χρεοκοπία του 2010 στη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Ωστόσο, σήμερα, ο ίδιος αρνείται να ανοίξει μέτωπο με τον Κώστα Καραμανλή που βρίσκεται εκτός Βουλής και χωρίς τεράστια επιρροή στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Γιατί;

Γιατί παραμένει στο απυρόβλητο ο Καραμανλής;

Εν αντιθέσει με τον πληθωρικό Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής μοιάζει με την ήρεμη φωνή εντός της Νέας Δημοκρατίας. Ένας σύγχρονος Νέστωρας της γαλάζιας παράταξης που προτάσσει την ιδεολογία, που μιλάει για την μεγάλη εικόνα, που τοποθετείται πολιτικά μόνο σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους της πολιτικής ζωής.

Αυτή η σιωπή του Κώστα Καραμανλή που λοιδορήθηκε από φίλους και εχθρούς στα χρόνια της κρίσης έχει γίνει σήμερα το μεγάλο του πλεονέκτημα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν αναλώθηκε ποτέ ούτε σε κομματικές ίντριγκες ούτε σε παιχνίδια εξουσίας. Αντίθετα παρέμεινε σιωπηλός ακόμα και όταν καλείτο να αντιμετωπίσει χυδαίες επιθέσεις και πρωτοφανείς απόπειρες δολοφονία χαρακτήρα όπως αυτές για δήθεν σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ .

Ο ίδιος, μάλιστα, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική εξίσου ήσυχα, αφήνοντας όμως ως παρακαταθήκη τόσο τις παρεμβάσεις του για το κράτος δικαίου όσο και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το πολιτικό του κεφάλαιο είναι αυτό που σήμερα τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο για το Μαξίμου, καθώς ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί με ευκολία να στοχοποιηθεί, να μπει στο κάδρο του Μαξίμου και να καταδειχθεί ως «διασπαστής».

Πόσο κοντά είναι το σενάριο της διάσπασης;

Στα χρόνια της κρίσης, η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε έναν από τους πλέον διακαείς πόθους των πολιτικών της αντιπάλων. Πολλές φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διαρρήξει το αρραγές μέτωπο της γαλάζιας παράταξης, επιχειρώντας να φέρει στο προσκήνιο τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Ωστόσο, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος αποδείκνυαν σχεδόν πάντα πως παραμένουν πιστοί στο κόμμα. Η επιθυμία ήταν τόσο έντονη, που μεταξύ 2015 και 2023, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, έστησαν την πολιτική τους καριέρα προαναγγέλλοντας ρήξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των «Μητσοτακικών», των «Σαμαρικών» και των «Καραμανλικών» για όλα τα μεγάλα ζητήματα όπως το Μακεδονικό, η οικονομία ή οι υποκλοπές.

Σήμερα, ωστόσο, η πραγματικότητα μοιάζει να είναι διαφορετική και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε κρίση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση. Το αν το τεντωμένο σκοινί πρόκειται να κοπεί θα το δείξει μόνο ο χρόνος αλλά και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Περισσότερα από την κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποδοκιμάσει την Βόζεμπεργκ – Να μην επιβεβαιώσει με τη σιωπή ότι λειτουργεί ως αρχιτέκτονας της συγκάλυψης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποδοκιμάσει την Βόζεμπεργκ – Να μην επιβεβαιώσει με τη σιωπή ότι λειτουργεί ως αρχιτέκτονας της συγκάλυψης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να σταματήσει να αγωνίζεται μέχρι την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών, για την […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »