Η βία μεταξύ εφήβων φαίνεται να αυξάνεται καθημερινά, δημιουργώντας ανησυχία τόσο στις οικογένειες όσο και στην κοινωνία. Η Δρ Εγκληματολογιας με εξειδίκευση στην Εγκληματολογική Ψυχολογία και στο Criminal Profiling – Κοινωνιολόγος Μαρία Αγγέλη, μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr ανέλυσε σε συνέντευξή της τα φαινόμενα που οδηγούν τους εφήβους σε βίαιες συμπεριφορές, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν αυτές.
Σύμφωνα με την Mαρία Αγγέλη, τα περιστατικά βίας στον ελληνικό χώρο έχουν σημειώσει δραματική άνοδο, όπως δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα για το 2023, τα οποία αποκαλύπτουν αύξηση της τάξης του 70% σε περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων.
«Τα γενικότερα φαινόμενα παραβατικότητας δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σίγουρα νέοι παράγοντες έχουν συμβάλει στην έξαρσή τους», εξήγησε η ίδια, προσθέτοντας ότι η πρόληψη είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών στην πρόληψη της βίας
Στο ζήτημα της πρόληψης, η Μαρία Αγγέλη υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών. «Οι γονείς πρέπει να χτίσουν μια γερή και ποιοτική σχέση με τα παιδιά τους, να αφιερώνουν χρόνο και να επικοινωνούν μαζί τους. Ακόμα κι αν τα παιδιά παρεκκλίνουν, είναι πιο εύκολο να επανέλθουν όταν υπάρχει σταθερή επικοινωνία», τόνισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι «οφείλουν να στηρίζουν τα παιδιά και να ενημερώνουν τους γονείς σε περίπτωση περιστατικών βίας. Συχνά όμως βλέπουμε αδιαφορία ή σιωπή από την πλευρά τους, κάτι που πρέπει να αλλάξει».
Η επιρροή των social media και η έκθεση των παιδιών σε βίαιες εικόνες
Η Μαρία Αγγέλη επισήμανε ότι τα social media αποτελούν έναν νέο εξωγενή παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά τους νέους. «Η έκθεση των παιδιών σε επιθετικό περιεχόμενο, ακόμη και χωρίς τη δική τους επιλογή, μπορεί να τους δημιουργήσει βίαια συναισθήματα», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για έλεγχο και φιλτράρισμα της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών από τους γονείς.
Οι πιο ευάλωτες ομάδες και η πολυπλοκότητα του φαινομένου
Η εγκληματολόγος αναφέρθηκε και στις ομάδες εφήβων που είναι πιο επιρρεπείς στη βία, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε φάση ταχύτατων σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών είναι ευάλωτα. Ωστόσο, εξήγησε ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες. «Μπορούμε να δούμε παιδιά από διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά υπόβαθρα να υιοθετούν παραβατική συμπεριφορά. Αυτό δείχνει πόσο πολύπλοκο είναι το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και η εφαρμογή του
Η δρ Μαρία Αγγέλη σχολίασε και το νομικό πλαίσιο της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι «είναι αρκετά ισχυρό, αλλά το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή του. Πρέπει να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα βίας μέσω προγραμμάτων ένταξης και πρόληψης, και όχι να ενεργούμε μόνο μετά από ακραία περιστατικά».
Η επίδραση της πανδημίας και των lockdown στην αύξηση της βίας
Όσον αφορά την πανδημία, η εγκληματολόγος ανέφερε ότι η απομόνωση και οι οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε ο εγκλεισμός ενίσχυσαν τα περιστατικά βίας. «Ο εγκλεισμός έφερε μια νέα σειρά προβλημάτων, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και το τραυματικό στρες, που σίγουρα επηρέασαν αρνητικά τα παιδιά», σημείωσε.
Τέλος, η δρ Μαρία Αγγέλη έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα της κα Αγγέλη: «Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά, είτε είναι θύματα είτε θύτες, αλλά και τους θεατές. Ο κοινωνικός στιγματισμός είναι κάτι που πρέπει να καταπολεμήσουμε, και τα προγράμματα ενσυναίσθησης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της βίας στα σχολεία».