Τζον Σαρμπάνης στο CNN Greece: Αν εκλεγεί η Χάρις, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας θα ενισχυθούν

Τζον Σαρμπάνης στο CNN Greece: Αν εκλεγεί η Χάρις, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας θα ενισχυθούν

Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύονται σε περίπτωση που εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις εκφράζει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Σαρμπάνης, ο οποίος μετά από 18 χρόνια σε εκλεγμένα αξιώματα αποφάσισε φέτος να μην επιδιώξει την επανεκλογή του.

Ο Τζον Σαρμπάνης, που μπήκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2007, υπερασπίστηκε σθεναρά τα ελληνικά συμφέροντα και -μετά τον πατέρα του Πολ Σαρμπάνη- αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNN Greece, ο κ. Σαρμπάνης αναγνωρίζει την αβεβαιότητα της ακρίβειας κάποιων δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα των εκλογών και τονίζει πως η μάχη, ιδίως στις κρίσιμες πολιτείες, θα είναι στήθος με στήθος.

Εκφράζει, παράλληλα, την ανησυχία του για τον αυξανόμενο διχασμό στη χώρα, ο οποίος δεν καθοδηγείται μόνο από την ιδεολογία, αλλά και από την παραπληροφόρηση και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας, είτε προς την ενότητα είτε προς τη συνέχιση του διχασμού».

«Μια κυβέρνηση Χάρις – Γουόλζ θα προσφέρει συνέχεια και σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις»

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Τζον Σαρμπάνης ερωτώμενος για την πολιτική που θα ακολουθήσει πιθανότατα η Κάμαλα Χάρις στην Ελλάδα, την Κύπρο και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, προβλέπει ότι μια διακυβέρνηση Χάρις-Γουόλζ θα προσφέρει συνέχεια και σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις. Αντιπαραθέτει δε, την πιθανή ηγεσία της με αυτήν του πρώην Προέδρου Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ως προσεκτική και σταθερή, σε αντίθεση με την πιο απρόβλεπτη προσέγγιση και διεθνή πολιτική των εντυπώσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζον Σαρμπάνης εκφράζει παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο θα ενισχυθούν υπό την ηγεσία της Χάρις.

Σημειώνει δε, ότι υπήρξε σταθερή υποστήριξη για ισχυρές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών.

Παρά ταύτα, εκφράζει ανησυχία για την απρόβλεπτη φύση της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ και τους πιθανούς κινδύνους που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ο κ. Σαρμπάνης προβλέπει ότι η Χάρις θα προσεγγίσει την Τουρκία με προσοχή, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις υπό την ηγεσία του Ερντογάν και προειδοποιεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Όσο για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο κ. Σαρμπάνης πιστεύει ότι αν η Τουρκία επιστρέψει σε προκλητικές ενέργειες, το Κογκρέσο θα επανεξετάσει τη στάση του όσον αφορά την πώληση και υπογραμμίζει ότι οι μελλοντικές ενέργειες των ΗΠΑ θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες για προσπάθεια μέρους των Δημοκρατικών να επαναφέρουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F35, o κ. Σαρμπάνης ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει βάση σε φήμες.

Εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του και τόνισε ότι η Τουρκία απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση.

Για την εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου ο Τζον Σαρμπάνης αναφέρει ότι το Κογκρέσο έχει αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και πιστεύει ότι η υπάρχουσα διακομματική υποστήριξη θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των αναβαθμισμένων σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Για την κινητικότητα στο Κυπριακό, ο κ. Σαρμπάνης παραμένει αισιόδοξος για τις πιθανότητες προόδου στο ζήτημα, αλλά αναγνωρίζει τη μακρόχρονη φύση της σύγκρουσης και τις πολλές προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέρει την ανάγκη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και για μια ανανεωμένη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την επίλυση του ζητήματος.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα από την κατηγορία

Καμπανάκια γερμανικών υπηρεσιών: Πιθανή ρωσική επίθεση έως το 2030 – Μυστικές αποστολές δίχως προηγούμενο

Καμπανάκια γερμανικών υπηρεσιών: Πιθανή ρωσική επίθεση έως το 2030 – Μυστικές αποστολές δίχως προηγούμενο

«Παρέλαση» των αρχηγών υπηρεσιών της Γερμανίας στη Μπούντεσταγκ και προειδοποιήσεις ακόμα και για ρωσική επίθεση στο NATO.   Δολιοφθορές στη […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »