Πατήσατε τα 65; Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας για να φτάσετε τα 100

Πατήσατε τα 65; Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας για να φτάσετε τα 100

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Μία νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, αν έχετε περάσει τα 65 έτη, η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς θα ζήσετε τις επόμενες δεκαετίες. Το «κλειδί» για μια πιο υγιή και με μεγάλη διάρκεια ζωή, όπως προτείνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια, ίσως βρίσκεται στην προσθήκη ψαριού στη διατροφή σας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο American Journal of Clinical Nutrition, συγκέντρωσε διατροφικά δεδομένα από 88.000 άτομα ηλικίας 30 έως 85 ετών στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2002 και 2007 και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2015, με σκοπό να μελετηθεί η σύνδεση μεταξύ διατροφής και κινδύνου θανάτου ή εμφάνισης ασθενειών. Από το συνολικό δείγμα, καταγράφηκαν περίπου 12.500 θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες με βάση τη διατροφή τους. Οι μη χορτοφάγοι κατανάλωναν κρέας και ψάρι, ενώ οι ημι-χορτοφάγοι (flexitarians) έτρωγαν σποραδικά κρέας. Υπήρχαν επίσης οι pesco-vegetarians, οι οποίοι έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας, καθώς και οι χορτοφάγοι lacto-ovo που κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αυγά. Τέλος, οι vegans δεν κατανάλωναν κανένα ζωικό προϊόν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χορτοφάγοι γενικά είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κρέας. Ωστόσο, οι pesco-vegetarians, δηλαδή όσοι έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας, παρουσίασαν το μεγαλύτερο όφελος, με 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Παράλληλα, η προσθήκη γαλακτοκομικών και αυγών στη διατροφή ενός χορτοφάγου μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%. Από την άλλη, οι vegans, που δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Περισσότερα από την κατηγορία

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »