Νερό βρύσης ή από πλαστικό μπουκάλι; Ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα μικροπλαστικά

Νερό βρύσης ή από πλαστικό μπουκάλι; Ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα μικροπλαστικά

Μια νέα έρευνα μάς κάνει να αναρωτηθούμε σοβαρά αν πρέπει να προτιμούμε το νερό σε πλαστικό μπουκάλι ή εκείνο της βρύσης. Και η απάντηση είναι κάπως αναπάντεχη.

Σήμερα, το εμφιαλωμένο νερό έχει γίνει βασικό προϊόν στην καθημερινότητά μας, με περίπου 1 εκατομμύριο φιάλες να πωλούνται κάθε λεπτό παγκοσμίως. Η δημοτικότητα αυτού του προϊόντος έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρακτικότητα της χρήσης του, αλλά και την καλή ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Global Health επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά και το περιβάλλον, από τη συχνή χρήση πλαστικού μπουκαλιού. «Η εξάρτηση από [το πλαστικό μπουκάλι] συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την υγεία, τα οικονομικά και το περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση της ευρείας χρήσης του», τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ιατρικού κολεγίου Weill Cornell Medicine στο Κατάρ, εκτιμάται ότι το 10% έως 78% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, που συχνά ταξινομούνται ως ορμονικοί (ενδοκρινικοί) διαταράκτες, και διάφορες άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων (που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά) και της δισφαινόλης Α (BPA).

Η μόλυνση από μικροπλαστικά έχει συνδεθεί με οξειδωτικό στρες, ενδοκρινικές διαταραχές και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη, η έκθεση στη δισφαινόλη (BPA) έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Ο Δρ. Ραχούλ Σαχ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, επισημαίνει: «Αν και υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ασφαλείς οριακές τιμές, οι μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών των ρύπων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν και στην τροφική αλυσίδα είναι επίσης ανησυχητικό».

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η χρήση πλαστικής φιάλης δεν έχει μόνο επιπτώσεις για την υγεία μας, αλλά και για το περιβάλλον. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πλαστικές φιάλες είναι οι δεύτεροι πιο συχνοί ρύποι των ωκεανών, αποτελώντας το 12% όλων των πλαστικών απορριμμάτων. Μόλις το 9% αυτών των φιαλών ανακυκλώνεται, με την πλειονότητα να καταλήγει σε χωματερές ή να καίγεται, συμβάλλοντας έτσι στη ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή. Εκτός από τα παραγόμενα απόβλητα, η διαδικασία εξόρυξης των πρώτων υλών και κατασκευής των πλαστικών μπουκαλιών έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει;

Η έρευνα καλεί για άμεσες ενέργειες από τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι υποδομές για την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από το εμφιαλωμένο νερό λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Η στήριξη της κατανάλωσης νερού βρύσης και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη του είναι σημαντική. «Οι ενημερωτικές εκστρατείες πρέπει να επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα και τα οφέλη για την υγεία από την επιλογή του νερού βρύσης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Η ενθάρρυνση για την κατανάλωση του νερού βρύσης μπορεί να συμβάλει στην υγεία του πληθυσμού, αλλά και στη βιωσιμότητα του πλανήτη επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Περισσότερα από την κατηγορία

Ο κορονοϊός γίνεται ανθεκτικός στα αντιιικά φάρμακα, διαπιστώνουν δυο νέες μελέτες

Ο κορονοϊός γίνεται ανθεκτικός στα αντιιικά φάρμακα, διαπιστώνουν δυο νέες μελέτες

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 γίνεται ανθεκτικός στις αντιικές θεραπείες, όπως διαπιστώνουν δυο νέες μελέτες. Τα αντιιικά φάρμακα νιρματρελβίρη (nirmatrelvir) και η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) συνιστώνται για χρήση […]

Μόνιμος ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή στα φαρμακεία – Ψηφίστηκε τροπολογία

Μόνιμος ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή στα φαρμακεία – Ψηφίστηκε τροπολογία

Το αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ικανοποίησε το υπουργείο Υγείας, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, εν όψει της έναρξης της εμβολιαστικής […]

ΙΣΑ: Να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού

ΙΣΑ: Να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, διατύπωσε τις θέσεις του επί του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο […]

Μελέτη: Τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Μελέτη: Τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Περισσότερα από δώδεκα είδη βακτηρίων μεταξύ των εκατοντάδων που ζουν στο στόμα μας συνδέονται με συνολική αύξηση 50% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »