Το μήνυμα Χαρίτση για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα – «Μια ζωή σκληρής εργασίας»

Το μήνυμα Χαρίτση για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα – «Μια ζωή σκληρής εργασίας»

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας»

 

«Συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται εδώ για δεκαετίες δεν μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες γιατί το θεσμικό πλαίσιο εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως ξένους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την έκθεση του ΑΣΚΙ για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας». Παράλληλα πρόσθεσε πως «συνταξιοδοτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα με αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων».

«Εργαλειοποίηση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη»

Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, «η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει, συμβολικά και έμπρακτα, την ευθύνη της στην εμπέδωση των αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης εκείνων που ανανέωσαν με την παρουσία τους τη χώρα μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:

«Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες.

Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας που είναι αφιερωμένη στην αποσιωπημένη εμπειρία της αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το τεκμήριο που δεσπόζει, συμβολικά, στην έκθεση. Μια σακούλα στην οποία ένας μετανάστης μάζευε τις τηλεκάρτες που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με τους συγγενείς του που είχαν μείνει «πίσω».

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνομιλίες τους. Ξέρουμε όμως τη ζωή των ανθρώπων που τις κρατούσαν στα χέρια τους: μια ζωή σκληρής εργασίας, εντατικής εκμετάλλευσης, καθημερινής αναμέτρησης με τους πολλαπλούς αποκλεισμούς και τις διακρίσεις της δεκαετίας του 1990.

Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα που φιλοξενεί η έκθεση μας θυμίζει το βλέμμα της καχυποψίας και του ρατσισμού: οι Αλβανοί και οι Αλβανίδες ήταν «επικίνδυνοι» ξένοι. Ήταν ταυτόχρονα ορατοί και αόρατοι. Ορατοί ως απειλή, αόρατοι ως άνθρωποι. Και πάνω από όλα, αναλώσιμοι και αναλώσιμες στο αναπτυξιακό θαύμα της «ισχυρής Ελλάδας» που στηριζόταν εμφατικά στην εργασία τους και την ίδια στιγμή αρνούνταν πεισματικά του να αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους, να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβασή τους στα δημόσια αγαθά, να συμβάλλει στην ένταξή τους στην ελληνική πολιτική οικογένεια.

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες πρώτης και δεύτερης μεταναστευτικής γενιάς με προέλευση από την Αλβανία. Τυπικά, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Και αυτό είναι σημαντικό. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται εδώ για δεκαετίες δεν μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες γιατί το θεσμικό πλαίσιο εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως «ξένους».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Συνταξιοδοτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα με αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων. Και όπως είδαμε νωρίτερα φέτος -με την εργαλειοποίηση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη- η τεχνητή όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο εθνικισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων οδηγεί στη στοχοποίηση των μεταναστών και των μεταναστριών, των Ελλήνων πολιτών μεταναστευτικής καταγωγής, στη χώρα μας.

Η έκθεση των ΑΣΚΙ μας θυμίζει την ιστορία αυτή. Τα ξενοφοβικά πρωτοσέλιδα, το αντι-αλβανικό πογκρόμ της 4ης Σεπτεμβρίου του 2004, το πολλαπλό καθεστώς των διακρίσεων. Αλλά αυτή είναι η μία μόνο όψη.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί έναν χώρο και εφαλτήριο για σκέψη για τους πολλαπλούς δρόμους της αντίστασης των ίδιων των μεταναστών και των μεταναστριών. Την ανθεκτικότητα και τη διεκδίκηση. Τον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων που συνδέεται με τον καθημερινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Την αυτοπεποίθηση που εκφράζει ένα σύνθημα στα χέρια μεταναστών και μεταναστριών: «τώρα μιλάμε εμείς».

Πρέπει να ακούσουμε αυτή τη φωνή. Η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει, συμβολικά και έμπρακτα, την ευθύνη της στην εμπέδωση των αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης εκείνων που ανανέωσαν με την παρουσία τους τη χώρα μας.

Εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες, να σκεφτούμε ξανά από την αρχή για το πώς ο σκληρός πυρήνας της άκρας δεξιάς -το σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ»- έφτασε κάποια στιγμή να είναι η κανονικότητα στις πλατείες και στους δρόμους της χώρας μας.

Η Αριστερά, η δική μας αριστερά, να αφουγκραστεί και να δημιουργήσει χώρο για την έκφραση των δυναμικών της σύγχρονης μεταναστευτικής διεκδίκησης και περηφάνειας.

Faleminderit. Ευχαριστούμε».

Περισσότερα από την κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο επεισόδιο, με ηχητικά ντοκουμέντα, στην κόντρα Ραγκούση – Τζάκρη για το «μπούλινγκ» στη Δώρα Αυγέρη

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο επεισόδιο, με ηχητικά ντοκουμέντα, στην κόντρα Ραγκούση – Τζάκρη για το «μπούλινγκ» στη Δώρα Αυγέρη

Νέα ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Γιάννη Ραγκούση και Θεοδώρας Τζάκρη   Δεν έλειψε ούτε […]

Γερουλάνος για κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους

Γερουλάνος για κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις […]

Κουτσούμπας: Η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ βασανίζουν προσωπικό και ασθενείς

Κουτσούμπας: Η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ βασανίζουν προσωπικό και ασθενείς

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας της Καλλιθέας   Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, […]

Μαξίμου ρίχνει άκυρο σε Άδωνι Γεωργιάδη: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου

Μαξίμου ρίχνει άκυρο σε Άδωνι Γεωργιάδη: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βγηκε σήμερα μπροστά ζητώντας άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Όχι» […]

Λαγός (;) ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου – Δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά

Λαγός (;) ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου – Δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά

Έμμεση παραδοχή της απώλειας της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που ζητά αλλαγή εκλογικού νόμου τώρα για […]

Περιοδεία στην Τρίπολη ο Κασσελάκης – Μίλησε με κόσμο, πήγε στο περιφερειακό σύμβουλιο

Περιοδεία στην Τρίπολη ο Κασσελάκης – Μίλησε με κόσμο, πήγε στο περιφερειακό σύμβουλιο

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνομίλησε με πολίτες, ενώ συμμετείχε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου   Στην Τρίπολη συνέχισε σήμερα Πέμπτη […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »