Λαγός (;) ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου – Δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά

Λαγός (;) ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου – Δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά

Έμμεση παραδοχή της απώλειας της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που ζητά αλλαγή εκλογικού νόμου τώρα για αυτοδύναμες κυβερνήσεις

 

Με τα ποσοστά της ΝΔ στις ευρωεκλογές να καταρρέουν και τις δημοσκοπήσεις να εντοπίζουν ανάλογη κάμψη και για τις βουλευτικές εκλογές ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βγαίνει… μπροστά ώστε να ζητήσει άμεση αλλαγή του εκλογική νόμου, κάνοντας έμμεση αποδοχή της λαϊκής απονομιμοποίησης που υφίσταται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dnews.gr, ο ίδιος είναι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευε στις «ισχυρές» κυβερνήσεις, γνωρίζοντας -βάση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων- ότι σε περίπτωση που διενεργηθούν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα απολέσει την αυτοδυναμία που κέρδισε το 2023.

«Σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες»

«Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία κυβέρνηση πολλών κομμάτων», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια δήλωση που μπορεί να εκληφθεί ως κίνηση… λαγού για να μετρηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης αλλά και να δοθούν ερείσματα ικανοποίησης στη μερίδα των ψηφοφόρων που στήριξε τη ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε τη συνεργασία με την ακροδεξιά, κάτι που στο παρελθόν τα κυβερνητικά στελέχη ξόρκιζαν με κάθε δυνατό τρόπο. «Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μία εντελώς ερμαφρόδιτη κυβέρνηση, καθόσον ένα κόμμα της αριστεράς και μάλιστα της Ριζοσπαστικής, είχε συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς»

Πρόσθεσε πως «οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμβαίνει και θα προτιμούσα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Όσον αφορά τη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, μιας πολιτικού αρχηγού που προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, τόνισε πως «δεν μπορεί να τη δει ως κυβερνητικό σύμμαχο», ωστόσο, όπως είπε, «αν σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς. Οι συμβιβασμοί αυτοί δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος».

«Ο μόνος υποδοχέας διαμαρτυρίας είναι η Νέα Δημοκρατία»

Ερωτηθείς ο Άδωνις Γεωργιάδης αν χρειάζεται η ΝΔ να εντείνει τη «δεξιά στροφή» ώστε να ανακάμψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υποστήριξε πως «δεν έχει να κάνει με τη δεξιά ή με την αριστερή στροφή. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα ο μόνος υποδοχέας της όποιας διαμαρτυρίας δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος παρά μόνο η Νέα Δημοκρατία, καθόσον όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολιτεύσεως φαντάζουν στα μάτια τού μέσου πολίτη ως ασήμαντα από τη στιγμή που ασχολούνται μόνο με τα εσωκομματικά τους θέματα και καθόλου με τα προβλήματα του κόσμου».

Υπογράμμισε ότι ο μόνος υποδοχέας διαμαρτυρίας είναι η Νέα Δημοκρατία. Κατά τον υπουργό Υγείς, «αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να μας βλάψει πάρα πολύ. Οφείλω πάντως να πω ότι η ρήση που ακούω συχνά πως «η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει τόσα πολλά πράγματα όσο η πρώτη», δεν ισχύει. Η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από την πρώτη και θα εξακολουθήσει να κάνει».

«Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία»

Απαντώντας για το εάν το πολιτικό σύστημα της χώρας οδηγείται σε «ιταλοποίηση», ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «η διάσπαση και η συρρίκνωση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν. Για να έχεις μεγάλες πλειοψηφίες, πρέπει να έχεις αυτό που λέμε, συσπείρωση. Για να έχεις συσπείρωση, πρέπει να έχεις ισχυρό αντίπαλο. Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτή τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει».

«Η Αριστερά δεν μπορεί να πεθάνει»

Όσον αφορά αν εκτιμά ότι «η Αριστερά έχει πεθάνει», ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως αυτό είναι μια λάθος αντίληψη.

«Η Αριστερά δεν μπορεί να πεθάνει. Είναι λάθος αντίληψη αυτή. Ούτε η Δεξιά μπορεί να πεθάνει. Αριστερά και Δεξιά υπήρχε στον άνθρωπο από την ύπαρξη του πρώτου ανθρώπου. Η έννοια της διάκρισης δεξιά και αριστερά με τον τρόπο που την έχουμε στο μυαλό μας σήμερα δεν είναι καινούρια, είναι πανάρχαια. Αν διαβάσετε την ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, υπήρχαν οι αριστεροί και οι δεξιοί. Αν διαβάσετε την ιστορία της Res publica, υπήρχαν οι αριστεροί και οι δεξιοί», είπε.

Επισήμανε πως πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί. «Όσο και αν λέμε δεν υπάρχουν ταμπέλες, οι ταμπέλες υπάρχουν μέσα μας, γιατί ο καθένας μας βλέπει τον τρόπο από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία. Άλλες φορές κυριαρχεί η μία πλευρά, όπως τώρα η δεξιά, άλλες φορές η άλλη πλευρά, όπως σε παρελθούσες εποχές η αριστερά. Ο διάλογος μεταξύ των δυο και η προσπάθεια ώσμωσης των δύο τρόπων σκέψης, παράγει θετικά αποτελέσματα. Εγώ δεν θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία χωρίς καθόλου αριστερά, ούτε χωρίς καθόλου δεξιά», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Για Αλέξη Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τόνισε ότι είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη για το τι θα γίνει στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Κατ’ αρχάς, δεν ξέρεις καν αν θα είναι υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης ή αν θα βρουν έναν τρόπο να τον εμποδίσουν. Εάν τελικά είναι υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης, έχει ασφαλώς τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Εάν μάλιστα το δίπολο είναι Κασσελάκης – Πολάκης, έχει εξαιρετικά περισσότερες πιθανότητες», τόνισε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε ακόμη για τον Αλέξη Τσίπρα, ερωτώμενος κατά πόσον εκτιμά ότι θα επανέλθει στο μέλλον. Συζήτηση ενδεικτική για το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης για τον πρώην πρωθυπουργό έναν χρόνο και παραπάνω από την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Πιστεύω ότι ο κύριος Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να κάνει λάθος. Τον παρακολουθώ πολλά χρόνια. Ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο της δικής μου γενιάς. Είχε το μεγαλύτερο φυσικό χάρισμα με τον κόσμο. Κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός σε πολύ νεαρή ηλικία, εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Στην πρώτη του κάλπη, έλαβε ένα απίστευτο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων ενώ δεν τον ήξερε πραγματικά κανένας. Έχει απίστευτα φυσικά ταλέντα. Δυστυχώς, δεν τα δούλεψε. Κάπως εφησυχάστηκε και σιγά – σιγά το ταλέντο του γύρισε μπούμερανγκ», ανέφερε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας «έχασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αντί να κάνει τη στροφή την ώρα που έπρεπε, αυτή που περίπου θέλει να κάνει τώρα, έχασε μία τετραετία με τον Πολάκη και την τοξικότητα. Αυτό τον οδήγησε στη συντριβή του. Παραιτήθηκε και ενώ θα έπρεπε να είναι μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάψει να έχει φθορά, ανακατεύτηκε στην εκλογή Κασσελάκη. Χρεώθηκε τον Κασσελάκη και όταν κατάλαβε ότι ο Κασσελάκης δεν τραβάει, προσπάθησε να τον ρίξει από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή επιστολή στο συνέδριό τους και υπέστη ο ίδιος πρωτοφανή εσωκομματική ήττα, αδιανόητη για το μέγεθος του Αλέξη Τσίπρα».

Τέλος, υποστήριξε πως «εξακολουθεί να κάνει λάθος, γιατί έστω και στο παρασκήνιο, φαίνεται να εμπλέκεται στις τωρινές διαδικασίες. Ο κύριος Τσίπρας αν θέλει κάποτε στα αλήθεια να επανέλθει, πρέπει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να μην έχει καμία εμπλοκή με την πολιτική, διότι αυτή θα του δημιουργεί συνεχή φθορά. Όσο εμπλέκεται στην πολιτική, τόσο θα πηγαίνει προς τα κάτω».

Ακόμη, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η διαδικασία που έχει ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ συμβάλει στη Δημοκρατία μας και είναι καλό πράγμα για την Ελλάδα να μπορούν τα κόμματα με αυτόν τον τρόπο να αποφασίζουν για τα εσωκομματικά τους ζητήματα», τονίζοντας πως «έχουν μια αρκετά αξιοπρεπή και δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία. Θα πουν και κάτι μεταξύ τους, αλλά εκλογές είναι, δεν μπορεί να είναι και εκκλησία». Δεν τοποθετήθηκε για το ποιος θα βγει πρόεδρος, καθώς, «είναι ζήτημα αποκλειστικά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όχι δικό μου, ούτε κανενός», όπως είπε.

Περισσότερα από την κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο επεισόδιο, με ηχητικά ντοκουμέντα, στην κόντρα Ραγκούση – Τζάκρη για το «μπούλινγκ» στη Δώρα Αυγέρη

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο επεισόδιο, με ηχητικά ντοκουμέντα, στην κόντρα Ραγκούση – Τζάκρη για το «μπούλινγκ» στη Δώρα Αυγέρη

Νέα ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Γιάννη Ραγκούση και Θεοδώρας Τζάκρη   Δεν έλειψε ούτε […]

Γερουλάνος για κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους

Γερουλάνος για κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις […]

Κουτσούμπας: Η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ βασανίζουν προσωπικό και ασθενείς

Κουτσούμπας: Η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ βασανίζουν προσωπικό και ασθενείς

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας της Καλλιθέας   Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, […]

Μαξίμου ρίχνει άκυρο σε Άδωνι Γεωργιάδη: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου

Μαξίμου ρίχνει άκυρο σε Άδωνι Γεωργιάδη: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βγηκε σήμερα μπροστά ζητώντας άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Όχι» […]

Περιοδεία στην Τρίπολη ο Κασσελάκης – Μίλησε με κόσμο, πήγε στο περιφερειακό σύμβουλιο

Περιοδεία στην Τρίπολη ο Κασσελάκης – Μίλησε με κόσμο, πήγε στο περιφερειακό σύμβουλιο

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνομίλησε με πολίτες, ενώ συμμετείχε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου   Στην Τρίπολη συνέχισε σήμερα Πέμπτη […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »