Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγορεί ο Φιντάν για την μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγορεί ο Φιντάν για την μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Χακάν Φιντάν έκανε επίθεση και στη χώρα μας δίχως να την κατονομάσει

 

Επίθεση κατά των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ που δε … κλίνουν το γόνυ στην προκλητική πολιτική της Τουρκίας, στρώνοντας της το χαλί για την ένταξη στην ΕΕ, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

Με περίσσιο θράσος και επιδεικνύοντας σχεδόν ως λάφυρο τη συμμετοχή του στην συνάντηση Gymnich της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που είναι η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών – προσπάθησε να κάνει υποδείξεις στις χώρες της Ένωσης, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στόχος της ‘Αγκυρας.

Επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Φιντάν, πραγματοποιώντας μια ακόμη επίθεση κατά της χώρας μας αλλά και της Κύπρου – δίχως να τις κατονομάσει αλλά φωτογραφίζοντας τις – ισχυρίσθηκε ότι οι προσπάθειες ορισμένων χωρών – μελών της ΕΕ ) να καταστήσουν τα δικά τους ζητήματα κεντρικό ζήτημα της ΕΕ έχουν ουσιαστικά αποπροσανατολίσει την ατζέντα της ΕΕ στις σχέσεις με την Τουρκία.

«Εξετάσαμε λοιπόν εκεί τι μπορεί να γίνει για την περαιτέρω ενίσχυση και δόμηση της ήδη υπάρχουσας λειτουργίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι θεωρήσεις εισόδου (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες στη χώρες της ζώνης Σένγκεν), η εκπαίδευση και ο πολιτισμός» ανέφερε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πώς στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης έρχονται κόμματα τα οποία αντιπαρατίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ισχυριζόμενος πως «στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ειδικά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης συμπεριφέρονταν πάντα σαν να ήταν η ακροδεξιά στην εξουσία. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν η ακροδεξιά ερχόταν σήμερα στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τίποτα δε θα άλλαζε για εμάς ως Τουρκία».

Στραμμένη στα Brics

Αναφερόμενος στη δεδηλωμένη πρόθεση της ‘Αγκυρας για ένταξη στην ομάδα των BRICS, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «εάν η οικονομική μας ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στεφθεί με την απόδοση της ιδιότητας του μέλους, πέραν της Τελωνειακής Ένωσης, ίσως να μην βρισκόμασταν σε αυτού του είδους την αναζήτηση».

 

«Ενώ προσπαθούσαμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τις οδηγήσουμε σε ένα ορισμένο σημείο με καλή πίστη, η διαδικασία σταμάτησε σε κάποιο σημείο. Είναι λοιπόν φυσιολογικό για εμάς να εξετάζουμε τι είδους εναλλακτικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν από οικονομική άποψη» προσέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά όχι μόνο στους BRICS, αλλά και στην ASEAN. «Ενδιαφερόμαστε πολύ για την ASEAN. Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί οικονομικής συνεργασίας στους οποίους η Τουρκία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο. Υπάρχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν οι οργανισμοί οικονομικής συνεργασίας που ιδρύθηκαν από τις ισλαμικές χώρες, υπάρχει η D8» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Περισσότερα από την κατηγορία

«Διάβασμα και εμπλοκή/ρόλος γονέων» Δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

«Διάβασμα και εμπλοκή/ρόλος γονέων» Δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Μαζί για το Παιδί για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακόψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »