Τα 4 συχνότερα λάθη που γίνονται κατά το βούρτσισμα των δοντιών – Τι αποκαλύπτει οδοντίατρος

Τα 4 συχνότερα λάθη που γίνονται κατά το βούρτσισμα των δοντιών – Τι αποκαλύπτει οδοντίατρος

Από την οδοντόκρεμα μέχρι την ώρα του βουρτσίσματος η οδοντίατρος παρατηρεί σειρά από λάθη που κάνουν πολλοί

 

Τα λάθη που κάνουμε την ώρα που βουρτσίζουμε τα δόντια μας αναδεικνύει η δρ. Smita Mehra, οδοντίατρος στο The Neem Tree Dental Practices.

Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά, θέλοντας να επιτύχουν στοματική υγιεινή και να προλάβουν την ουλίτιδα και την τερηδόνα, ωστόσο σύμφωνα με την οδοντίατρο γίνονται συχνά 4 λάθη.

Τα λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών

  • Χρησιμοποιείτε καθημερινά λευκαντική οδοντόκρεμα
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας ασκώντας μεγάλη πίεση
  • Παραλείπετε το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο

1ο λάθος: Χρησιμοποιείτε καθημερινά λευκαντική οδοντόκρεμα

Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ, περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν λευκαντικά δοντιών από το 2020, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε προϊόντα λεύκανσης. Πολλοί άλλοι επιλέγουν οδοντόκρεμες λεύκανσης δοντιών σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν αυτό το τέλειο χαμόγελο. Είναι όμως καλή ιδέα οι οδοντόκρεμες για λεύκανση δοντιών;

«Ενώ οι οδοντόκρεμες λεύκανσης είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση, η καθημερινή ή υπερβολική χρήση τους μπορεί να βλάψει τα δόντια ή να ερεθίσει τα ούλα χωρίς επαγγελματική συμβουλή από οδοντιάτρους», δήλωσε η Mehra. «Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο σε ορισμένα λευκαντικά τζελ και οδοντόκρεμες έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει έλκη ή ερεθισμό των ιστών των ούλων εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες».

«Όχι μόνο αυτό, αλλά τα επίπεδα υπεροξειδίου σε ορισμένες οδοντόκρεμες λεύκανσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία των δοντιών, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρή. Είναι επομένως σημαντικό, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα λεύκανσης, να ζητήσετε επαγγελματική οδοντιατρική συμβουλή πριν το κάνετε. Οι ειδικοί μπορούν να σας κατευθύνουν σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα λεύκανσης ή μπορεί να σας προτείνουν φυσικές εναλλακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε αντί αυτής», πρόσθεσε η ειδικός.

Παράλληλα με τις παραδοσιακές οδοντόκρεμες λεύκανσης, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στη χρήση οδοντόκρεμας με άνθρακα, η οποία υπόσχεται να λευκάνει τα δόντια απορροφώντας τους επιφανειακούς λεκέδες. Ωστόσο, ενώ ο ενεργός άνθρακας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιφανειακών λεκέδων σε κάποιο βαθμό, δεν φαίνεται να προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με την κανονική οδοντόκρεμα και η λειαντική του φύση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σμάλτο εάν χρησιμοποιείται καθημερινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

«Ενώ η οδοντόκρεμα με άνθρακα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, δεν έχει πραγματικά τόσα πολλά οφέλη για τα δόντια σας όσο μπορείτε να πιστεύετε και, στην πραγματικότητα, περιέχει χαμηλότερα επίπεδα φθορίου από την κανονική οδοντόκρεμα, κάτι που είναι απαραίτητο για την πρόληψη της τερηδόνας», δήλωσε η Mehra.

2ο λάθος: Βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό

Πόσοι από εσάς τρώτε το πρωινό σας και μετά πηγαίνετε αμέσως στο μπάνιο για να βουρτσίσετε τα δόντια σας; Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να καθαρίσετε το στόμα σας αμέσως μετά το φαγητό, μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

 

«Γίνεται πολύς λόγος για το πόσο σύντομα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό», είπε ο Mehra. «Γενικά, ως οδοντίατροι, συνιστούμε να περιμένετε περίπου μία ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το φαγητό, ειδικά εάν τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα όξινα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως τα αναψυκτικά ή τα εσπεριδοειδή».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί πραγματικά να βλάψει το σμάλτο σας. «Ουσιαστικά βουρτσίζετε οξύ στο στόμα σας σε όλα τα δόντια σας», είπε η Mehra. «Η επιλογή του χρόνου μεταξύ του βουρτσίσματος και της κατανάλωσης τροφίμων επιτρέπει στο σάλιο στο στόμα σας να ξεπλύνει οποιοδήποτε οξύ, δίνοντας χρόνο στο σμάλτο των δοντιών σας να σκληρύνει ξανά». Αξίζει επίσης να αφήσετε ένα κενό μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν καταναλώσετε αυτά τα όξινα τρόφιμα και ποτά.

«Πολλοί βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις ξυπνήσουν», πρόσθεσε ο Mehra. «Πάλι, αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε όξινο αμέσως μετά, όπως τσάι με λεμόνι ή πορτοκάλια. Προσπαθήστε να αφήσετε ένα κενό περίπου μίας ώρας πριν από οτιδήποτε όξινο».

3ο λάθος: Βουρτσίζετε τα δόντια σας ασκώντας μεγάλη πίεση

Ο Mehra δήλωσε ότι πολλοί «υποθέτουν ότι ασκώντας περισσότερη πίεση στα δόντια, απαλλάσσονται από περισσότερα βακτήρια στο στόμα, αλλά στην πραγματικότητα το πολύ δυνατό βούρτσισμα μπορεί να συμβάλλει στην φθορά του σμάλτου και στην υποχώρηση των ούλων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ευαισθησία και στην ασθένεια των ούλων μακροπρόθεσμα».

Ο Mehra πρόσθεσε: «Ως οδοντίατροι, πολύ συχνά βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται με κατεστραμμένα δόντια ή ούλα ως αποτέλεσμα του πολύ δυνατού βουρτσίσματος των δοντιών».

Πώς πρέπει λοιπόν να βουρτσίζουμε τα δόντια; «Ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίσετε τα δόντια σας για να εξασφαλίσετε μέγιστο καθαρισμό και μικρή ζημιά είναι να βουρτσίζετε απαλά αλλά σχολαστικά, χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα», δήλωσε ο Mehra. «Συνιστάται ανεπιφύλακτα μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς η μικρότερη κεφαλή την επιτρέπει σε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές και μπορείτε να είστε πιο ευγενικοί».

Η πίεση δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους με μια κίνηση πάνω-κάτω ή σε κύκλους», δήλωσε η Mehra. «Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική ενέργεια είναι να κρατάτε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς το ούλο και στη συνέχεια να κάνετε μια σάρωση σε όλα τα δόντια της γνάθου. Αυτό εξασφαλίζει ότι το σημείο όπου το ούλο συναντά το δόντι καθαρίζεται χωρίς υπερβολική πίεση στα ούλα».

4ο λάθος: Παραλείπετε το βούρτσισμα των δοντιών πριν από τον ύπνο

Ενώ οι επίσημες οδηγίες συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, πολλοί από εμάς θεωρούν ότι το πρωινό βούρτσισμα αποτελεί προτεραιότητα. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε χειρότερη την πρωινή σας αναπνοή, το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν κοιμηθείτε είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο σημαντικό.

«Όταν ρωτάμε τους ασθενείς σχετικά με την πιο σημαντική ώρα για το βούρτσισμα, το πρωί ή το βράδυ, φαίνεται πάντα να λένε το πρωί», δήλωσε η Mehra. «Στην πραγματικότητα, η απάντηση πρέπει να είναι το βράδυ».

«Μην ξεχάσετε ποτέ να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν κοιμηθείτε. Αυτή είναι η ώρα που όλο το δείπνο σας δρα στο στόμα σας και τα βακτήρια κάνουν πάρτι. Επιπλέον, ενώ κοιμάστε, η δράση πλύσης του στόματός σας, δηλαδή το σάλιο σας, μειώνεται και επομένως δεν γίνεται βαθύς καθαρισμός».

 

ΠΗΓΗ

 

Περισσότερα από την κατηγορία

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Πάνω από 2.500 οι ασθενείς στην Ελλάδα

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Πάνω από 2.500 οι ασθενείς στην Ελλάδα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) ενημερώνει για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) υλοποιεί ενημερωτική […]

Περισσότεροι από 3.400 διορισμοί μόνιμου προσωπικού και προσλήψεις επικουρικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης την τελευταία τετραετία

Περισσότεροι από 3.400 διορισμοί μόνιμου προσωπικού και προσλήψεις επικουρικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης την τελευταία τετραετία

Με περισσότερους από 3.400 διορισμούς μόνιμου προσωπικού και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού -487 μόνιμους και 429 επικουρικούς ιατρούς, 439 μόνιμους και 1268 επικουρικούς νοσηλευτές και […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »