Πρώτη αποβολή για κινητό σε σχολείο: «Σωστή εκπαίδευση και όχι δαιμονοποίηση της τεχνολογίας»

Πρώτη αποβολή για κινητό σε σχολείο: «Σωστή εκπαίδευση και όχι δαιμονοποίηση της τεχνολογίας»

Άρχισαν οι πρώτες αποβολές στα σχολεία για τη χρήση κινητών τηλεφώνων παρά την απαγόρευση που επέβαλε από φέτος το Υπουργείο Παιδείας 

 

Ένα περιστατικό που έφερε ξανά στο προσκήνιο την έντονη συζήτηση για την τεχνολογία στα σχολεία σημειώθηκε σήμερα όταν ένας μαθητής αποβλήθηκε από το σχολείο του λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το συμβάν εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και για τους κινδύνους που απορρέουν από την ανεξέλεγκτη χρήση των ψηφιακών μέσων από τους νέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας, σχολίασε στο Newsbomb.gr το περιστατικό με αφορμή το φαινόμενο της κατάχρησης των κινητών στα σχολεία. «Η αποβολή μαθητή για χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο αποτελεί ένα καμπανάκι για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί από εργαλείο γνώσης σε απόσπαση προσοχής, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά», επισήμανε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή χρήση της τεχνολογίας.

 

Οι εκπαιδευτικοί, που καλούνται να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά καθημερινά, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση του πώς θα ενσωματώσουν την τεχνολογία στη διδασκαλία χωρίς να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Η Κέλλυ Ιωάννου εξήγησε ότι η τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, τονίζοντας: «Η λύση δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε τα κινητά. Είναι εδώ για να μείνουν. Το ζητούμενο είναι να εκπαιδεύσουμε τους νέους πώς να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα».

Το περιστατικό αυτό, αν και απομονωμένο, αποτελεί ένδειξη ενός ευρύτερου φαινομένου, όπου η απουσία κανόνων ή ο έλλειψης συνείδησης για τη σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συγκέντρωσης, προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και σε περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού. «Ως Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας, βλέπω καθημερινά τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης χρήσης των ψηφιακών μέσων, από την παραβίαση της ιδιωτικότητας μέχρι τον διαδικτυακό εκφοβισμό», ανέφερε η Κέλλυ Ιωάννου, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι νέοι από τέτοιους κινδύνους.

Η συζήτηση για την ορθή χρήση των κινητών τηλεφώνων και της τεχνολογίας στο σχολικό περιβάλλον, όπως επισημαίνει η ειδικός, πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των μαθητών για τις ψηφιακές δεξιότητες και την υπεύθυνη χρήση των μέσων αυτών. «Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που δεν φοβάται την τεχνολογία, αλλά τη διαχειρίζεται με τρόπο που ενισχύει τη μάθηση και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα», εξηγεί.

Με την κατάλληλη διαχείριση και καθοδήγηση, τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά πρέπει να ενταχθούν με προσοχή, με κανόνες που προάγουν την υπευθυνότητα και την ασφάλεια. «Το σημερινό σχολείο πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα ψηφιακή εποχή και να βάλει κανόνες που θα δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους ή την εκπαιδευτική διαδικασία», καταλήγει η Δρ. Ιωάννου.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία. «Είδα ότι σήμερα μπήκε η πρώτη αποβολή. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό βοηθάει την μαθητική διαδικασία. Θέλουμε του Συλλόγους Γονέων συμμάχους και να πάμε βήματα παραπέρα. Έχω συζητήσει αν υπάρχουν αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε πιλοτικά σχολεία με locker για να κλειδώσουν εκεί τα παιδιά τα κινητά τους. Είναι στοίχημα όλων να το κερδίσουμε και να το κάνουμε πράξη».

 

ΠΗΓΗ

 

Περισσότερα από την κατηγορία

«Διάβασμα και εμπλοκή/ρόλος γονέων» Δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

«Διάβασμα και εμπλοκή/ρόλος γονέων» Δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Μαζί για το Παιδί για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακόψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »