Ε. Λιακούλη: «Κυβέρνηση-“ναυάγιο”, βυθίζει την αγροτιά μας»

Ε. Λιακούλη: «Κυβέρνηση-“ναυάγιο”, βυθίζει  την αγροτιά μας»

Σφοδρή κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων.

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να είναι ευάλωτοι και απεγνωσμένοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής αλλά και την κλιματική κρίση που καταστρέφει τις σοδειές τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η αγροτική οικονομία καταρρέει με ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει αλλάξει 5 Υπουργούς μέσα σε 5 χρόνια! Φτάσαμε στο Σεπτέμβρη και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ. Με “παρατάσεις επί παρατάσεων” προσπαθείτε κ. Υπουργέ να περισώσετε την κατάσταση ενώ η αγωνία των παραγωγών κορυφώνεται.

 

Απόλυτο χάος και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οποίο αναγκαστήκατε να θέσετε υπό επιτήρηση, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βρίσκεται “καθ’ οδόν” για να διερευνήσει παράνομες χρηματοδοτήσεις και σκάνδαλα στα ευρωπαϊκά κονδύλια με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όσο για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ακόμα περιμένουμε να μας πείτε κ. Υπουργέ πώς εισήλθε στη χώρα μας και από ποιους, γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και τι έχετε κάνει για τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων ευθύνονται.  Δεν μπορεί να μιλά η Κυβέρνηση για τέλος της επιδημίας, ενώ η πανώλη έχει φτάσει σε όλη τη χώρα και εντοπίζονται διαρκώς κρούσματα.

 

Την ίδια στιγμή, ηχηρά απούσα είναι η Κυβέρνηση και στη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού που διαρκώς «γερνά», αφού οι νέοι δεν έχουν κίνητρα και προϋποθέσεις για να ασχοληθούν με τον αγροτικό χώρο. Αναρωτιέμαι κ. Υπουργέ, γιατί δενπαραχωρείτε την Αβερώφειο Σχολή στη Λάρισα που σήμερα μένει να γκρεμίζεται, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση των αγροτών και να ανθίσει ξανά;»

 

Η Λαρισαία Βουλευτής εγκάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την πλήρη απουσία κυβερνητικού σχεδίου απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία υπογραμμίζοντας ότι «στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα “κόλπο γκρόσο”, όπως ενημερωθήκαμε από τον Περιφερειάρχη και τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε σχετική σύσκεψη, με άκριτη κάλυψη της αγροτικής γης της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας από φωτοβολταϊκά και μάλιστα όχι σε ποσοστό 1% που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά με πάνω από 10% και σε περιοχές όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος Φαρσάλων με πάνω από 20%! Και τούτο γίνεται με την συναίνεση και ανοχή της Κυβέρνησής σας, με την κατασκευή μικρών έργων που δεν ξεπερνούν το όριο των κιλοβάτ και περνούν “κάτω από το χαλί”. Ένα πρόβλημα που σας έχω θέσει συγκεκριμένα με ερώτησή μου και σας είχε θέσει και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήδη από το Μάρτιο του 2024».

 

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε η Ευαγγελία Λιακούλη στο θέμα του νερού και της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στη Θεσσαλία, που πνίγηκε από τις πλημμύρες, ήρθε η λειψυδρία, που απειλεί το παρόν και το μέλλον του τόπου. Η Κυβέρνηση, που δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, “άρον-άρον” βιάστηκε να δημιουργήσει τον ΟΔΥΘ ΑΕ για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, χωρίς διαβούλευση και χωρίς σχέδιο και σήμερα ο ΟΔΥΘ ούτε έχει συσταθεί ούτε έχει λειτουργήσει. Ποιος τελικά ήταν αρμόδιος να ελέγξει τα νερά του Παγασητικού που γέμισαν νεκρά ψάρια και τους παραποτάμους που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες και γέμισαν ψάρια και μετά νεκρά ψάρια. Υπάρχουν παράλληλες αρμοδιότητες και το γνωρίζετε κ. Υπουργέ, αλλά δεν κάνετε τίποτα για να ξεκαθαρίσετε το τοπίο.

 

Τέλος, σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ένα νομοσχέδιο που αφορά εμβληματικά εθνικά μας προϊόντα θα έπρεπε να έχει ανάλογου επιπέδου ρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως είναι κατώτερο των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν 20 ελεγκτές του ΕΛΓΟ-Δήμητρα να ελέγχουν 2000 επιχειρήσεις, ούτε μπορεί ένα πρόστιμο να επιβάλλεται μετά από 4 μήνες, λόγω του κατακερματισμού στις αρμοδιότητες που φέρνει το νομοσχέδιο.

 

Η Κυβέρνηση είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων και των ολιγαρχών και επιλέγει να μη νομοθετεί για τους πολλούς με μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξη των μικρών αγροκτημάτων. Είναι μια Κυβέρνηση ναυάγιο, “Κυβέρνηση Τιτανικός” που ναρκοθετεί την αγροτική παραγωγή και οικονομία», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της.

 

Περισσότερα από την κατηγορία

Έναρξη νέου Προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» στο Κ.Δ.Β.Μ. Δήμου Ελασσόνας – Δηλώσεις συμμετοχής

Έναρξη νέου Προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» στο Κ.Δ.Β.Μ. Δήμου Ελασσόνας – Δηλώσεις συμμετοχής

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2024 την υλοποίηση ενός […]

Ε. Λιακούλη στο OPEN: «Να επέμβει ο Εισαγγελέας, μετά την καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας!»

Ε. Λιακούλη στο OPEN: «Να επέμβει ο Εισαγγελέας, μετά την καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας!»

«Το κύριο ζήτημα σε επίπεδο πολιτικής είναι η ‘’χιονοστιβάδα’’ των πλειστηριασμών, όπως και η απροστάτευτη πλέον α’ κατοικία των πολιτών, […]

Θ.Μαμάκος για Θεσσαλικό Θέατρο: «Δημιουργούμε τη συνέχεια της λαμπρής πορείας του» – Ορ.Τάτσης και Λ.Λαζόπουλος παρουσίασαν τα επόμενα βήματα του Θ.Θ.

Θ.Μαμάκος για Θεσσαλικό Θέατρο: «Δημιουργούμε τη συνέχεια της λαμπρής πορείας του» – Ορ.Τάτσης και Λ.Λαζόπουλος παρουσίασαν τα επόμενα βήματα του Θ.Θ.

-«Πρεμιέρα» για την Παιδική Σκηνή στις 6 Οκτωβρίου και ακολουθεί η Κεντρική Σκηνή, στα τέλη Δεκεμβρίου, με το έργο «Με […]

Ε. Λιακούλη: «Ο αγώνας μας για το 2% στους  πλημμυροπαθείς μαθητές δικαιώθηκε , εν μέρει όμως!»

Ε. Λιακούλη: «Ο αγώνας μας για το 2% στους πλημμυροπαθείς μαθητές δικαιώθηκε , εν μέρει όμως!»

Στην ικανοποίηση του αιτήματος για την καθ’υπέρβαση εισαγωγή των πλημμυρόπληκτων μαθητών της Θεσσαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία ωστόσο δεν […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »