Ο χρήστης θα τραβά φωτογραφίες του φαγητού του και θα λαμβάνει όλες τις πληροφορίες από την τεχνητή νοημοσύνη – Το πρόγραμμα όμως θα αργήσει να ολοκληρωθεί λόγω της τεράστιας ποικιλίας των τροφών
Ολοένα και εξαπλώνονται τα «πλοκάμια» της τεχνητής νοημοσύνης! Οι δυνατότητές της φαίνεται να μην έχουν σύνορα, καθώς αναπτύσσεται νέος μηχανισμός που θα αναλύει ό,τι τρώτε και θα γνωμοδοτεί αν και κατά πόσο η κάθε τροφή που λαμβάνετε, θα είναι όντως απαραίτητη ή θα πρόκειται για… περιττές θερμίδες.
Ειδικότερα, επιστήμονες στον Καναδά εργάζονται πάνω στη συγκεκριμένη νέα τεχνολογία. Ο χρήστης θα τραβά βίντεο το φαγητό του και στη συνέχεια θα ενημερώνεται από την ανάλυση που θα έχει γίνεται στις τροφές ως προς το πόσο χρήσιμες είναι. Η νέα τεχνολογία θα ακούει στο όνομα Outbrain.
Τι είναι το Outbrain της τεχνητής νοημοσύνης
«Βάση της νέας τεχνολογίας θα είναι οι τρέχοντες αλγόριθμοι εκτίμησης θερμίδων, αφού οι χρήστες τραβήξουν βίντεο ή εικόνες τα γεύματά τους», ισχυρίζονται οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βατερλό στον Καναδά. «Την ίδια ώρα όμως, η κάμερα θα δυσκολεύεται να εντοπίσει τις τροφές που είναι “κρυμμένες”, όπως για παράδειγμα τα κρεμμύδια σ’ ένα πιάτο στιφάδο».
Έτσι λοιπόν, οι χρήστες θα καλούνται να τραβούν βίντεο την κάθε κουταλιά που θα φεύγει από το πιάτο με προορισμό το στόμα και έτσι το νέο σύστημα θα καταφέρνει να μετρά καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις θερμίδες που λαμβάνονται, σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται οι ερευνητές.
Η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο μέχρι να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η τεράστια πληθώρα τροφών θα πρέπει να καταχωριστεί στη βάση των πληροφοριών. Αν σ’ αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι πολλές τροφές διαφέρουν από χώρα σε χώρα, τότε ο χρόνος επιμηκύνεται ακόμα περισσότερο!
«Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που τρώνε στο σπίτι, μπορεί να μην τρώνε κανονικό φαγητό, αλλά κάτι πρόχειρο, π.χ ένα σνακ, που υπάρχει στο ψυγείο», λένε οι επιστήμονες, επισημαίνοντας πως τέτοιες περιπτώσεις περιπλέκουν και ελαχιστοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να μετρήσει θερμίδες.
Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα χωράφια της διατροφής. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κυκλοφόρησε το πρόγραμμα υγείας ονόματι SARAH (Smart AI Resource Assistant for Health) προκειμένου να χορηγούνται απαντήσεις σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τη διατροφή και την υγεία 24 ώρες την ημέρα. Η SARAH ζωντανεύει ως μια μελαχρινή γυναίκα που άλλοτε χαμογελάει και άλλοτε συνοφρυώνεται στην οθόνη του υπολογιστή καθώς κάνεις ερωτήσεις.