«Πόλεμος» για το αυθεντικό ντονέρ και την «σωστή» συνταγή του έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας μετά το τουρκικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση της «εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ».
Το αίτημα υπεβλήθη από την Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed) η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και επιδιώκει να ορίσει αυστηρά ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ντονέρ», ποια ποσότητα υλικών θα χρησιμοποιείται, ποιο είδος κρέατος και ποια μπαχαρικά.
Ο σεφ εστιατορίου στο Βερολίνο Μπιρόλ Γιαγκτζί εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι η τουρκική πλευρά θα θέλει να επιβάλει την χρήση μόνο πρόβειου κρέατος ή κοτόπουλου, αν και στην Γερμανία το ντονέρ παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κρέας. «Το ντονέρ καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υπαγορεύει στους άλλους τι πρέπει να κάνουν», πρόσθεσε.
Το γερμανικό σωματείο ξενοδοχείων/εστιατορίων DEHOGA επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο «έλλειψης σαφήνειας και διαφάνειας», «δυσκολιών νομικής οριοθέτησης» και «πλήθους μελλοντικών διαφορών».