Έρχονται σημαντικές αλλαγές σε Δήμους – Περιφέρειες

Έρχονται σημαντικές αλλαγές σε Δήμους – Περιφέρειες

Toν σχεδιασµό νέου κώδικα που αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθµού ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, µιλώντας στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή (Τάνια Γεωργιοπούλου), επί τάπητος αναµένεται να τεθούν όλα τα θέµατα που αφορούν την αυτοδιοίκηση από το εκλογικό σύστηµα έως το θέµα των αρµοδιοτήτων του Α και Β βαθµού αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους που «θα πρέπει πλήρως να ξεκαθαριστεί» τόνισε ο υπουργός, φέρνοντας συγκεκριµένα παραδείγµατα: «∆εν γνωρίζουµε σε ποιον ανήκει ένας δρόµος, ποιος θα πρέπει να καθαρίσει τα ρέµατα. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα άλογα στον Υµηττό. Ποιανού αρµοδιότητα είναι αυτό; ∆εν ξέρουµε», είπε χαρακτηριστικά.

Φάνηκε επίσης πρόθυµος να ανοίξει το ζήτηµα της µητροπολιτικότητας των ∆ήµων Αθήνας και Θεσσαλονίκης έτσι ώστε οι δηµοτικές αρχές σε αυτούς τους δήµους να αποκτήσουν διευρυµένες αρµοδιότητες όπως ισχύει στα περισσότερα ανεπτυγµένα κράτη. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί και το θέµα της χρηµατοδότησης των περιφερειών, οι οποίες αυτή τη στιγµή – αντίθετα από τους δήµους– δεν έχουν ίδια έσοδα.

Για τη σύνταξη του νέου νοµοθετικού πλαισίου σχεδιάζεται να δηµιουργηθεί σχετική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών που θα έχει τον συντονισµό των διεργασιών που απαιτούνται καθώς και υποεπιτροπές για όλα τα επιµέρους ζητήµατα µε τη συµµετοχή και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός κάλεσε τους περιφερειάρχες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για µια σειρά θεµάτων, ενώ το ίδιο αναµένεται να κάνει και σήµερα, οπότε θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του ∆.Σ. της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδος (ΚΕ∆Ε).

Ο κ. Λιβάνιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως το φθινόπωρο, οπότε και θα πραγµατοποιηθεί το συνέδριο της Ενωσης, «θα έχουµε στα χέρια µας ένα πολύ ώριµο κείµενο», το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση ώστε το σχετικό σχέδιο νόµου να είναι έτοιµο στο τέλος του έτους. Αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου που θα αλλάξει πολλά στον χώρο της αυτοδιοίκησης, αναµένεται να οργανωθεί επιχειρησιακό σχέδιο εφαρµογής ώστε να ενηµερωθούν σχετικά µε τη νέα νοµοθεσία τόσο οι αιρετοί όσο και οι υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης.

Προσέθεσε ότι το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα για τη νέα µεταρρύθµιση της αυτοδιοίκησης είναι κατάλληλο, δεδοµένου ότι βρισκόµαστε σε περίοδο χωρίς εκλογικές αναµετρήσεις. ∆εκατέσσερα χρόνια µετά τη µεταρρύθµιση του «Καλλικράτη» (2010) θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ο υπουργός, καθώς έχουν αλλάξει πολλά στην κοινωνία και επίσης έχουν συσσωρευθεί προβλήµατα που χρήζουν αντιµετώπισης.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

474 συλλήψεις τον Ιούνιο στην Θεσσαλία

474 συλλήψεις τον Ιούνιο στην Θεσσαλία

Κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουνίου του έτους 2024, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας: α. Συνελήφθησαν συνολικά -474- […]

Η Akuo εγκαινίασε την συμμετοχική χρηματοδότηση «crowdfunding» για 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Θεσσαλία

Η Akuo εγκαινίασε την συμμετοχική χρηματοδότηση «crowdfunding» για 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Θεσσαλία

Με μια λιτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» παρουσία υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και στελεχών της ενεργειακής αγοράς, […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »