Γάζα: Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς εν μέσω επιθέσεων πυροβολικού – Συνέχεια των εκτοπισμών

Γάζα: Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς εν μέσω επιθέσεων πυροβολικού – Συνέχεια των εκτοπισμών
Palestinians, who fled the eastern part of Khan Younis, walk, after they were ordered by Israeli army to evacuate their neighbourhoods, amid Israel-Hamas conflict, in Khan Younis in the southern Gaza Strip July 1, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Εκατοντάδες ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο και σκηνές για εκτοπισμένους άδειασαν στη Χαν Γιουνίς αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση των ανατολικών περιοχών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Γάζα.

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό σπιτιού στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με αναφορές επί τόπου.

Ο τελευταίος μαζικός εκτοπισμός, μετά τις εντολές των IDF, έρχεται ενώ τα ισραηλινά τανκς και οι σφοδρές μάχες έχουν εγκλωβίσει Παλαιστίνιους αμάχους, στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας, και στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, στα βόρεια.

Δείτε live

 

Όλες οι εξελίξεις στο in

09:30 Αποκαλυπτικό γράφημα – Ο αριθμός των διαλυμένων πηγαδιών, σιταποθηκών και γεωργικών εγκαταστάσεων στη Γάζα

Πηγή: Al Jazeera

09:20 Παρατηρητές πολέμου: Η εντολή εκκένωσης στη Χαν Γιουνίς πιθανώς να σημαίνει αντίστροφη μέτρηση 24 ωρών για εισβολή του ισραηλινού στρατού

Η εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε για το ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς «τυπικά σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισέλθουν στην περιοχή εντός 24 ωρών», ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης.

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αναμενόμενες «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην ανατολική Χαν Γιουνίς πραγματοποιούνται μετά την εκτόξευση από μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) μιας ομοβροντίας 20 ρουκετών προς το Ισραήλ από την πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από τη Χαν Γιουνίς στις 7 Απριλίου και η «ανασυγκρότηση» των δυνάμεων της Χαμάς στην πόλη είναι πιθανότατα πίσω από την επικείμενη χερσαία επιχείρηση, δήλωσαν οι παρατηρητές πολέμου.

Μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας στα βόρεια, όπου μαχητές της Χαμάς έχουν χρησιμοποιήσει εξελιγμένο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ειδικά διαμορφωμένων εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται συχνά για να στοχεύουν ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Οι μαχητές της Χαμάς φαίνεται ότι έχουν επίσης «τουλάχιστον εν μέρει ανασυγκροτηθεί» και στη Σουτζάγια, από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν για τελευταία φορά εκεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση του ICW/CTP.

09:09 Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό σπιτιού στη Χαν Γιουνίς

Βιντεοσκοπημένο υλικό που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Sanad του Al Jazeera δείχνει την άφιξη τριών πτωμάτων και έξι τραυματιών στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καθυστέρηση, επειδή το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο που βρισκόταν πλησιέστερα δεν μπορούσε να τους δεχτεί λόγω της ισραηλινής εντολής εκκένωσης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

08:59 Περισσότερα για τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς

Σε μια νέα ανάρτηση, ο ισραηλινός στρατός λέει τώρα ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς πρέπει να κατευθυνθούν στην «ανθρωπιστική ζώνη αλ-Μαουάσι», σχεδόν 13 ώρες μετά από μια προηγούμενη ανάρτηση που έλεγε απλώς «πρέπει να εκκενώσετε αμέσως την ανθρωπιστική ζώνη», χωρίς να διευκρινίζει προς τα πού.

Αν και περιγράφεται ως «ανθρωπιστική ζώνη», οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν πρόσφατα την περιοχή μετά τα ισραηλινά πυρά αρμάτων μάχης και τις αεροπορικές επιδρομές στην αλ-Μαουάσι, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία εκκένωσε την προσωρινή έδρα της στην αλ-Μαουάσι στις 29 Ιουνίου.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό αλ-Μαουάσι στις 21 Ιουνίου, ενώ τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί σε άλλη επίθεση στις 28 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας.

08:50 Ισραηλινή οργάνωση βετεράνων: Οι ακροδεξιοί στο Ισραήλ θέλουν εποικισμό στη Γάζα, αλλά και στον Λίβανο

Η Breaking the Silence (Σπάζοντας τη Σιωπή), μια ισραηλινή οργάνωση βετεράνων στρατιωτικών που εργάζεται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παραβιάσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι η «νίκη» στη Γάζα για την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ περιλαμβάνει την επέκταση του εποικισμού στην εμπόλεμη περιοχή.

Δημοσιεύοντας μια σειρά από αποσπάσματα από Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπουργούς σχετικά με τους μελλοντικούς οικισμούς στη Γάζα, η οργάνωση Breaking the Silence δήλωσε ότι «η εγκατάσταση στη Γάζα δεν είναι αρκετή» για την ακροδεξιά, «θέλουν και τον Λίβανο».

«Το ισραηλινό κίνημα των εποίκων πάντα αγνοούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ζωές, ειδικά όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους», δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης.

«Η θυσία ζωών, ακόμη και Ισραηλινών ομήρων, ήταν γι’ αυτούς πάντα ένα αποδεκτό τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για να προωθήσουν την τελική τους ατζέντα: Περισσότερη γη με λιγότερους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:40 Μόλις λίγες ώρες μετά τις εντολές εκκένωσης για το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, τώρα ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν το έκανε

Ο ισραηλινός στρατός κοινοποίησε μια ανάρτηση στο Χ, στην οποία δίνει νέες λεπτομέρειες που δεν είχαν κοινοποιηθεί στην εντολή εκκένωσης των ανατολικών τμημάτων της Χαν Γιουνίς που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του στην αραβική γλώσσα 13 ώρες νωρίτερα.

Στη νέα ανάρτηση, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η εντολή εκκένωσης δεν ισχύει για το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανέφερε πριν από περισσότερες από επτά ώρες ότι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο μετά τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ.

Ο Τζέρεμι Χίκεϊ, αναισθησιολόγος της Fajr Scientific που εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι το προσωπικό ενημερώθηκε ότι το νοσοκομείο έπρεπε να εκκενωθεί.

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera έδειχναν ότι ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου εκκενώνονταν, συμπεριλαμβανομένων των χώρων που φιλοξενούσαν ασθενείς και σκηνές για τους εκτοπισμένους.

Δείτε το βίντεο:

08:30 Η Bild γράφει ότι έχει αποφασιστεί ημερομηνία για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο

Σύμφωνα με την Bild, έχει αποφασιστεί χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

08:23 Η μητέρα της απελευθερωμένης ομήρου Νόα Αργκαμάνι πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο

Η Λιόρα Αργκαμάνι, μητέρα της απελευθερωμένης ομήρου, πέθανε μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου νοσηλευόταν η Αργκαμάνι αναφέρει ότι «πέρασε τις τελευταίες ημέρες της μαζί με την κόρη της Νόα, η οποία επέστρεψε από την αιχμαλωσία, και τη στενή της οικογένεια».

«Αναμεταδίδουμε το αίτημα της οικογένειας να σεβαστούμε την ιδιωτική της ζωή σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Ιτσόλοφ.

Η Αραγκαμάνι είχε απευθύνει δημόσια έκκληση για την απελευθέρωση της κόρης της πριν από την επιχείρηση του περασμένου μήνα, κατά την οποία διασώθηκαν και άλλοι τρεις όμηροι, λέγοντας ότι δεν είχε πολύ χρόνο ζωής και ήθελε να δει τη Νόα πριν πεθάνει.

Η Λιόρα Αργκαμάνι.

08:16 Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς εν μέσω επιθέσεων πυροβολικού – Συνέχεια των εκτοπισμών

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Περισσότερα από την κατηγορία

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »