Που «σκοντάφτει» η ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για τα νερά του Άρδα- Η αγωνία των κατοίκων

Που «σκοντάφτει» η ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για τα νερά του Άρδα- Η αγωνία των κατοίκων

Στις 9 Ιουλίου λήγει μετά από 60 χρόνια η σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα, έναν παραπόταμο του ποταμού Έβρου, από τον οποίο αρδεύονται περίπου 220 χιλιάδες στρέμματα γης στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Η ανανέωση της συμφωνίας βρίσκεται στον αέρα και η εκπομπή «Σύνορα» ανέλυσε το θέμα. Στη χώρα μας τα νερά του ποταμού ενισχύουν την τοπική οικονομία, καθώς αρδεύει εκατοντάδες στρέμματα στην πεδιάδα της Ορεστιάδας. Μέχρι τη νέα συμφωνία υπάρχει ανησυχία στους τοπικούς φορείς, καθώς η τοπική οικονομία εξαρτάται από τον όγκο του νερού που θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν επίσης την αγωνία τους για τη νέα συμφωνία.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πέτρος Βαρελίδης, ο οποίος ανέλυσε τα εμπόδια για τη σύναψή της, αλλά και πώς μπορεί να βρεθεί λύση.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κυβέρνησης στη Βουλγαρία που δημιουργεί επί της ουσίας έλλειψη συνομιλητή, ακόμα και αν συμφωνήσουμε λύση δεν θα μπορούσε να επικυρωθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Ήμασταν κοντά σε συμφωνία το Μάρτιο, απέμεναν λεπτομέρειες, αλλά δυστυχώς κατέρρευσε η κυβέρνηση και δεν μπορέσαμε να επικυρώσουμε τη συμφωνία. Προέβλεπε μία περίοδο χάριτος δύο ετών, ώστε η Ελλάδα να υλοποιήσει και τα απαραίτητα έργα για τη διαχείριση του νερού και ένα αντίτιμο έναντι των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι Βούλγαροι, εφόσον χρειαστεί να παρέχουν», όπως είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Δεν προσεγγίζουμε φοβικά τη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι θα μπορέσει να επικρατήσει η λογική με τη βοήθεια και της πολιτικής πίεσης που ασκείται σε όλα τα επίπεδα, και το θέμα θα τεθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σόφια». Παράλληλα ο κ.Βαρελίδης τόνισε ότι προχωρά η υλοποίηση έργων υποδομής για να μην υπάρχει αυτή η εξάρτηση από τη βουλγαρική πλευρά,, κάτι που θα απελευθερώσει και τις δύο πλευρές.

Περισσότερα από την κατηγορία

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »