Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη βρήκε άμεσες αποδείξεις που συνδέουν ένα βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, διαπίστωσε ότι η χημική ουσία BPA (δισφαινόλη Α) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες στον άνθρωπο. Κι ενώ έρευνες έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη χημική ουσία με τον διαβήτη, καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει αξιολογήσει άμεσα αν η χορήγησή της σε ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στους ενήλικες, αναφέρει ο Independent.

«Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που παρέχουν αποδείξεις ότι η χορήγηση BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 40 υγιείς ενήλικες να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο (placebo), είτε περίπου 50 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους τους BPA καθημερινά – δόση η οποία σήμερα κρίνεται ασφαλής από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε BPA ανταποκρίνονταν λιγότερο στην ινσουλίνη μετά από 4 ημέρες.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι ίσως η ασφαλής δόση της EPA θα πρέπει να επανεξεταστεί και ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προτείνουν αυτές τις αλλαγές στους ασθενείς», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Η μείωση της έκθεσης σε BPA με τη χρήση μπουκαλιών από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, είπαν.

Τοξικές και καρκινογόνες ουσίες

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι πανταχού παρόντα σε όλο τον κόσμο λόγω της ευκολίας τους, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών συστατικών τους στην υγεία.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Eco-Environment & Health, διαπίστωσε ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού που εκτίθενται στο φως του ήλιου θα μπορούσαν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Η έρευνα αυτή αξιολόγησε τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που απελευθερώνονται από έξι τύπους πλαστικών μπουκαλιών νερού που εκτίθενται στο φως του ήλιου. Διαπίστωσε ότι ορισμένοι τύποι μπουκαλιών απελευθερώνουν εξαιρετικά τοξικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων γνωστών καρκινογόνων χημικών ουσιών όπως το n-δεκαεξάνιο, αναδεικνύοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα από την κατηγορία

Νάξος – Ένας γαστρονομικός προορισμός με πολλές φυσικές ομορφιές

Νάξος – Ένας γαστρονομικός προορισμός με πολλές φυσικές ομορφιές

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του νησιωτικού συμπλέγματος. Προσφέρει έναν πλούτο διαφορετικών εμπειριών στους […]

Καρδιά: 4 υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε κάθε μέρα

Καρδιά: 4 υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε κάθε μέρα

Η λήψη μέτρων για ενίσχυση της υγείας της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές συνήθειες που βοηθούν την καρδιά σας να επιτελέσει το έργο της σωστά, […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »