Οι ανθρώπινες τροφές που επιτρέπεται να τρώει ο σκύλος και όσες «απαγορεύονται»

Οι ανθρώπινες τροφές που επιτρέπεται να τρώει ο σκύλος και όσες «απαγορεύονται»

Ίσως, δεν υπάρχει κηδεμόνας που δεν έχει προσφέρει στον σκύλο του κάποιο μεζεδάκι από το φαγητό του.

«Άραγε, πράττετε σωστά ή βλάπτετε την υγεία του;», θέτει το ερώτημα η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν τρόφιμα που είναι ασφαλή για τον οργανισμό του και συστήνονται λόγω της ευεργετικής τους δράσης. Αλλά υπάρχουν και εκείνα που είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται.

Διευκρινίζει ότι ο σκύλος έχει διαφορετικές θρεπτικές απαιτήσεις από εμάς.

Η ενημέρωση μας ως προς την καταλληλότητα ενός τροφίμου πρέπει να προέρχεται από έγκυρες πηγές

Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη

Μάθετε, λοιπόν, τα δημοφιλή τρόφιμα που έχετε στο τραπέζι σας και είναι ασφαλή για τον σκύλο σας, αλλά και όσα θα πρέπει να αποφεύγετε να του δίνετε.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι, σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Έτσι, μεταβολίζουν καλύτερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αυτή. Για τον λόγο αυτό, τα διάφορα είδη γάλακτος, καλό είναι να αποφεύγονται. Προτιμήστε προϊόντα όπως το πρόβειο γιαούρτι και το κεφίρ.

Τα περισσότερα είδη τυριών θεωρούνται υψηλά σε νάτριο και συστήνεται η αποφυγή τους. Εξαιρούνται το τυρί cottage και η ανάλατη μυζήθρα, καθώς συχνά προτείνονται ως εύπεπτες πηγές πρωτεΐνης σε περιπτώσεις ζώων με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.

Κρέας

Ασφαλή για τον σκύλο θεωρούνται τα περισσότερα είδη κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, μοσχάρι, κουνέλι κλπ.) θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους, εκτός εάν έχει διαγνωστεί αλλεργία. Συνιστάται, όπως λέει η κα Μανωλάκου, η αποφυγή επεξεργασμένων μορφών κρέατος (πχ. αλλαντικών), fast food (πχ. σουβλάκι), ή μαγειρεμένων με ιδιαίτερο τρόπο (πχ. μοσχάρι κοκκινιστό), λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος, καρυκεύματα, ή νάτριο.

Διάφοροι σπόροι και καρποί

Οι σπόροι που θεωρούνται ασφαλείς πηγές λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, είναι: οι σπόροι Chia, οι κολοκυθόσποροι και οι ηλιόσποροι. Αλλά και καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

«Βασική προϋπόθεση χορήγησης των σπόρων και των καρπών είναι η παραμονή τους σε νερό (μούλιασμα), προς απομάκρυνση του φυτικού οξέος που περιέχουν, καθώς εμποδίζει την απορρόφηση των λοιπών θρεπτικών συστατικών – και η πολτοποίηση τους, προς καλύτερη πέψη.
Οι καρποί Macadamia, τα μαύρα καρύδια και οι σταφίδες, θεωρούνται μη ασφαλή, λόγω συσχέτισης της κατανάλωσης τους με περιστατικά τοξίκωσης», επισημαίνει η κα Μανωλάκου.

Στον σκύλο σας μπορείτε, επίσης, να προσφέρετε, σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, εφόσον είναι 100% φυσικά. Χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, ειδικά της ξυλιτόλης.

Λαχανικά και φρούτα

Όπως ενημερώνει η κα Μανωλάκου, τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα θεωρούνται ωφέλιμα και ασφαλή και τον σκύλο, λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, μέταλλα, γλυκόζη, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Ωφέλιμα λαχανικά θεωρούνται, το μπρόκολο, το καρότο, το αγγούρι το κολοκυθάκι, η πατάτα, το παντζάρι, το σπανάκι και η κολοκύθα. Επιλογές ωφέλιμων φρούτων είναι τα μύρτιλλα, το μήλο, το αχλάδι, η μπανάνα, το καρπούζι και η φράουλα.

Ακόμη και αν ένα τρόφιμο  θεωρείται ασφαλές για τον σκύλο, δεν σημαίνει πάντα πως μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα

Η κα Μανωλάκου επισημαίνει ότι, επειδή το πεπτικό σύστημα των σκύλων δεν είναι σχεδιασμένο για υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, προτείνεται η χορήγηση τους σε ψιλοκομμένη μορφή. Αφαιρούμε τη φλούδα και, αναλόγως με το είδος, τα δίνουμε μαγειρεμένα (πχ. παντζάρι, πατάτα).

Τα μέλη της οικογένειας Allium (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σχοινόπρασο), θεωρούνται μη ασφαλή λόγω της παρουσίας χημικών ενώσεων. Καταστρέφουν, όπως εξηγεί η κα Μανωλάκου, τις κυτταρικές μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, με αποτέλεσμα την πρόκληση αιμολυτικής αναιμίας.

Μη ασφαλή θεωρούνται και τα σταφύλια, όπως αναφέρει η κα Μανωλάκου, λόγω συσχέτισης της κατανάλωσης τους με συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας.

Σοκολάτα και γλυκά

Σύμφωνα με την ειδικό, η σοκολάτα περιέχει τις ουσίες καφεΐνη και θεοβρωμίνη, οι οποίες δεν μεταβολίζονται γρήγορα στον οργανισμό του σκύλου. Με αποτέλεσμα, την ύπαρξη περιθωρίου τοξίκωσης.

Σε γενικές γραμμές, συστήνεται η αποφυγή χορήγησης γλυκών, ανεξαρτήτως είδους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε γλυκαντικές ουσίες.

Το μέλι, όμως, θεωρείται ασφαλές σε μικρή ποσότητα και συχνά χορηγείται σε ανόρεκτα ζώα, ως πηγή γλυκόζης.

Συμβουλές

Η κα Μανωλάκου υπογραμμίζει ότι η ενημέρωση μας ως προς την καταλληλότητα ενός τροφίμου πρέπει να προέρχεται από έγκυρες πηγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αβοκάντο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως τοξικό λόγω της περιεκτικότητας του στην ουσία περσίνη. Όμως, βρίσκεται μόνο στη φλούδα και, σε αντίθεση με άλλα είδη ζώων, δεν θεωρείται τοξική για τους σκύλους.

Διευκρινίζει ότι, ακόμη και αν ένα τρόφιμο  θεωρείται ασφαλές, δεν σημαίνει πάντα πως μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Επίσης, τονίζει ότι, εάν ο σκύλος σας τρέφεται με βιομηχανοποιημένη τροφή (πχ. ξηρά τροφή ή κονσέρβα), η μεγάλη ποσότητα φυσικών λιχουδιών ενδέχεται να επηρεάσει την ισορροπία της διατροφής του Ή να ερεθίσει το πεπτικό του σύστημα (πχ. έμετος, διάρροια), το οποίο δεν είναι συνηθισμένο σε αυτές.

Εάν ο σκύλος σας ακολουθεί φυσική δίαιτα (ωμή, μαγειρευτή), σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, πρέπει να γνωρίζετε τις ενδεδειγμένες αναλογίες των τροφίμων. Κάποια είδη πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σάκχαρα, φυτικές ίνες, ή ουσίες οι οποίες φέρουν μέγιστο όριο κατανάλωσης (πχ. βιταμίνη A).

Προσοχή

Η ειδικός αποσαφηνίζει ότι τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν ως ασφαλή απευθύνονται σε υγιή ζώα, χωρίς παθήσεις σχετιζόμενες με τη διατροφή. Σε σκύλους με νεφρική νόσο συστήνεται η αποφυγή ορισμένων κρεάτων και λαχανικών. Όπως και σε σκύλους με ευαίσθητο στομάχι αποθαρρύνεται η χορήγηση λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε ίνες, λόγω πιθανού ερεθισμού

Τέλος, η κα Μανωλάκου επισημαίνει: «Στις περιπτώσεις ασθενών ζώων, η χορήγηση φυσικής τροφής (είτε ως λιχουδιά είτε ως κύρια δίαιτα) είναι εφικτή και συχνά ωφέλιμη. Με την προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν καθοδήγησης ειδικού διατροφολόγου ζώων, σε συνεργασία με τον/την θεράποντα κτηνίατρο».

Η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου

*Η κυρία Σταυριάννα Μανωλάκου είναι κτηνίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στη διατροφή των ζώων συντροφιάς.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κτηνιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα αντικείμενα της Δημόσιας Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Κατόπιν ολοκλήρωσης ειδικής κτηνιατρικής μετεκπαίδευσης στο αντικείμενο της διατροφής των ζώων συντροφιάς, ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την καθοδήγηση και εκπαίδευση επί θεμάτων διατροφής σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και επαγγελματίες της βιομηχανίας ζωοτροφών, αντίστοιχα.

Υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικός κτηνίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει τη διατροφική διαχείριση υγιών και ασθενών ζώων που ακολουθούν πάσης φύσεως δίαιτες (βιομηχανοποιημένες, ωμές, μαγειρευτές).

Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.petfoodologist.gr.

Περισσότερα από την κατηγορία

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »