Αγοράζοντας ψάρι: ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι για κάθε συνταγή (πλήρης οδηγός)

Αγοράζοντας ψάρι: ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι για κάθε συνταγή (πλήρης οδηγός)
PineiosNews

Αν έχετε σκοπό να μαγειρέψετε ψάρι καλό είναι να έχετε έναν ιχθυοπώλη που εμπιστεύεστε και να γνωρίζετε τι μέρος πρέπει να του ζητήσετε ανάλογα με την κάθε συνταγή. Γι’ αυτό εμείς σας έχουμε έναν πλήρη οδηγό.

Δείτε παρακάτω όλες τις  λεπτομέρειες:

Κεφάλι: Είναι ιδανικό για ζωμό και ψαρόσουπα. Τα μεγάλα ψάρια έχουν ψαχνό στα μάγουλα και τα μικρά τρώγονται ολόκληρα.

Φιλέτο κορυφής και ενδιάμεσο: Είναι το σημείο με τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και θέλει προσοχή στο μαγείρεμα για να μη στεγνώσει. Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος, εφόσον είναι φρεσκοαλιευμένο, είναι κατάλληλο για σεβίτσε, ταρτάρ ή καρπάτσιο.

Ουρά: Συχνά κόβεται ψηλά και έχει αρκετό ψαχνό που μπορεί να μαγειρευτεί. Είναι ιδανικό μέρος για ψαρόσουπα.

Κολάρο και κοιλιά: Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά με τρυφερό ψαχνό, έντονη γεύση και άρωμα. Το κολάρο που προέρχεται από μεγάλα ψάρια (π.χ. σφυρίδα) είναι κατάλληλο για τηγανητό με κουρκούτι μπίρας ή ψητό στη σχάρα.

Αυγά: Είναι ο πιο εκλεκτός μεζές, κατάλληλος για τηγάνι, αφού πρώτα αλευρωθεί, ή αχνιστός στον ατμό, παστωμένος όπως το αυγοτάραχο ή ο ταραμάς για ταραμοσαλάτα, αφού πρώτα αφαιρεθεί η εξωτερική μεμβράνη.

Λέπια: Μπορούν να τηγανιστούν ή να αφυδατωθούν και να αρτύσουν, συνδυασμένα με αρωματικά, ένα μαγειρεμένο ψάρι ή μια κρύα παρασκευή ψαριού.

Βράγχια: Είναι το αναπνευστικό όργανο του ψαριού και είναι κατάλληλα για ζωμό.

Κόκαλα – σπόνδυλοι: Μετά το φιλετάρισμα μένει ένα μεγάλο ποσοστό ψαχνού πάνω στα κόκαλα που μπορεί να καθαριστεί εύκολα, εφόσον πρώτα μαγειρευτεί. Είναι κατάλληλα για ζωμούς και σούπες.

Εικονογράφηση: Γιώργος Καταπόδης

ΠΗΓΗ

Περισσότερα από την κατηγορία

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Το νορβηγικό  τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & […]

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στη Δυτική Ελλάδα

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στη Δυτική Ελλάδα

Στους 748.494 έφθασε το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ το 2023 οι επισκέπτες […]

Αύξηση της επιβατικής κίνησης 8,4% από την αρχή του 2025 στο «Ν.Καζαντζάκης» – 290 πτήσεις εξωτερικού από την Μ. Πέμπτη

Αύξηση της επιβατικής κίνησης 8,4% από την αρχή του 2025 στο «Ν.Καζαντζάκης» – 290 πτήσεις εξωτερικού από την Μ. Πέμπτη

Μέρα με την ημέρα, αυξάνεται ενόψει καλοκαιριού, η κίνηση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», στο οποίο καταγράφεται δυναμική αρχή μιας […]

To «κλειδί» της μακροζωίας – Το λαχανικό που κρύβει το μυστικό για τους αιωνόβιους Ιάπωνες

To «κλειδί» της μακροζωίας – Το λαχανικό που κρύβει το μυστικό για τους αιωνόβιους Ιάπωνες

Οι Ιάπωνες φθάνουν στα βαθιά γεράματα, παραμένοντας δραστήριοι και με χαμηλά επίπεδα χρόνιων ασθενειών Το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία, κερδίζει την προσοχή […]

Γιατί αξίζει να ζήσεις έστω μια φορά το Πάσχα στην Κέρκυρα – Ένα ταξίδι μέσα στην παράδοση

Γιατί αξίζει να ζήσεις έστω μια φορά το Πάσχα στην Κέρκυρα – Ένα ταξίδι μέσα στην παράδοση

Ανάμεσα στις πιο αυθεντικές και μαγευτικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στην Ελλάδα, το Πάσχα στην Κέρκυρα ξεχωρίζει. Το νησί των […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »